RundveeNieuws

Enorme inhaalslag mais

Doetinchem – De hittegolf van de laatste twee weken zorgde voor enorme groei van mais. Het gewas heeft in Nederland een enorme inhaalslag gemaakt. Veel zon en hoge temperaturen zorgden voor enorme celstrekking.

Op de foto’s  is de ontwikkeling van een perceel mais te zien in de Achterhoek, tussen Aalten en Winterswijk. Daar was de groei meer dan 0,5 meter in 9 dagen tijd. Ook in Noord-Nederland is een halve meter groei geen uitzondering. De bladmassa en het oppervlak zijn ook enorm toegenomen.

In Brabant en Limburg is de groei nog extremer. Tijdens een velddemonstratie van toepassing van het middel Retengo Plus tegen bladschimmels vertelt de loonwerker dat de mais in twee weken tijd ruim 1 meter is gegroeid en de 2 meter-grens al is overstegen.

Door de enorme celstrekking is de mais tijdelijk wat gevoeliger voor legering tijdens wind of zware regen. Tot op heden zijn zulke weersomstandigheden gelukkig uitgebleven.

In een enkel perceel is de pluim al zichtbaar, maar op veel percelen duurt dat nog een week of twee. Als de pluim eenmaal zichtbaar is, neemt de groei van de mais af (vegetatieve fase) en richt de plant zich meer op voortplanting (generatieve fase) waarbij de kolf gevormd en gevuld wordt.

Beheer
WP Admin