Voor maisteelt op gescheurd grasland op zand- en lössgrond moet 85 kilo stikstofruimte worden ingeleverd. - Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Eenmalig minder stikstof op mais na scheuren gras

Minister Schouten legt 20 kilo extra korting op stikstofgebruiksnorm voor mais na scheuren grasland.

Maistelers die in 2022 mais zaaien op gescheurd grasland op zand- en lössgrond moeten een korting op de stikstofgebruiksnorm toepassen van 85 kilo per hectare. Dat schrijft minister Schouten in een kamerbrief van 24 december. Normaal is de korting op de stikstofgebruiksnorm voor maisteelt op gescheurd grasland op zand- en lössgrond 65 kilo stikstof. De extra korting van 20 kilo geldt vooralsnog alleen in 2022 en is het gevolg van de in het najaar verleende uitgestelde oogstdatum voor mais.

Waterkwaliteit

Minister Schouten schrijft dat deze extra stap nodig is in verband met waterkwaliteit. Door het uitstel van de maisoogst is het vanggewas gemiddeld ook later gezaaid. Daardoor is er gemiddeld 16,5 kilo minder stikstofopname per ha ten opzichte van de 25 kilo die wordt opgenomen bij een zaai van het vanggewas op uiterlijk 1 oktober.

Omdat deze extra korting op de stikstofgebruiksnorm bij mais op een kleiner areaal betrekking heeft dan het areaal waarop het uitstel van de inzaaidatum vanggewas betrekking had, is het nodig een hogere korting toe te passen, zo schrijft de minister.

Reacties

  1. of in het begin van de corona, weinig auto s op de weg. ( minder uitstoot stikstof , maar ook minder fijnstof, rubber , astbest van remmen , olie/roetaffal. ) wat ook allemaal de bermen vervuilen, en het oppervlaktewater,. om zo naar het grondwater te gaan. nu rijden er weer veel meer auto s . betekent dat we een maand of twee geen auto mogen rijden om die rustige coronatijd te compenseren????

  2. snap het ook niet zo goed meer. lijk wel weer op muggen ziften / boertje pesten. vergelijkbaar, als er zout op de wegen tegen gladheid gestrooid word. het enejaar een zeer strenge winter veel gestrooid. jaar daarop mag dan de helft minder strooien ( maakt niet uit gladde weg of niet, immers al die stoffen komen in de berm en aanliggende sloten terecht, chemisch slechter dan dat beetje stikstof van de landbouw) . komt er nog ooit een einde aan dit politieke spelletje?????

  3. Ik snap heel die 20% niet. Het is toch voor grasland wat je gaat scheuren voor maisteelt.
    Maar waar het gras was in het najaar wat nu mais wordt, daar is toch niks weg gespoeld, door uitgestelde zaaidatum??.
    Welke wetenschapper kan mij hier nog de wijsheid van uitleggen?

  4. hoe krijg je het verzonnen. Omdat je gisteren te hard reed 140 ipv 120, wat niet meer te veranderen is, mag je vandaag maar 90…….?? Maar wat los je daar mee op?. Als die stikstof zou uitspoelen is die ook al weg, dus dit jaar het gewas een tekort geven, waardoor er nog meer uitspoelt van allerlei meststoffen, omdat de opname en groeiproces suboptimaal is ….! Maw het medicijn is erger als de kwaal. Wat voor een beleidsambtenaren moet we het mee doen, niet te geloven.. Ze denken dat grond een machine is: je stopt er dit in en dan komt er dat uit, maar zo is het niet.

  5. Je moet altijd en overal eerlijk in zijn, maar als je de overheid kunt pakken moet je het niet laten, want ze doen dat ook bij jou, dat zie je wel weer…..

  6. En dat geldt dus ook weer generiek ook voor degenen die het vanggewas gezaaid hebben voor 1 oktober of onderzaai hebben toegepast. Als de derogatie niet doorgaat zal het wel gewoon weer 170 kg. Per hectare zijn.

Beheer
WP Admin