De gemeente Ede heeft stikstofruimte gekocht van een boer die stopt met zijn bedrijf. – Foto: Martijn ter Horst AlgemeenNieuws

Ede koopt stikstofruimte van boer voor natuur en zwembad

De gemeente Ede heeft stikstofruimte gekocht van een stoppende boerderij. Dit komt de natuur ten goede en maakt ruimte voor tien projecten.

De Gelderse gemeente Ede heeft stikstofruimte gekocht van een stoppende boerderij. Deze maatregel is vooral gunstig voor de natuur, omdat 65% van de uitstoot wordt geëlimineerd, meldt de gemeente. Het resterende deel van de stikstofruimte zet Ede in voor ongeveer tien projecten, waaronder een nieuw zwembad, woningbouw en de aanleg van een fietstunnel. De gemeente benadrukt dat de natuur op de Veluwe er slecht aan toe is. Daarom mag er door projecten niet meer stikstof in de Veluwse natuur terechtkomen. Bij enkele bouwprojecten wordt te veel stikstof uitgestoten, onder meer door het gebruik van machines en vrachtwagens. “Veel projecten in Ede zijn vertraagd omdat er geen stikstofruimte beschikbaar was. Nu de boerderij stopt, komt er weer ruimte beschikbaar”, meldt de gemeente.

Kan zijn dat de gemeenteraad nog moet instemmen

Het is nog onduidelijk wanneer Ede met de uitvoering van de geplande projecten kan beginnen. Dit hangt af van meer factoren dan alleen de stikstofruimte. “Denk daarbij aan zaken zoals mogelijke bezwaren en financiën. Het kan ook zijn dat de gemeenteraad nog moet instemmen”, legt een gemeentewoordvoerder uit.

Beheer
WP Admin