Duitse melkveehouders hebben moeite om de melkproductie op te schroeven tot boven het peil van vorig jaar. – Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Duitse melkaanvoer groeit bijna 4% in februari

De Duitse melkaanvoer bedroeg in februari 2,56 miljoen ton, dat is 3,7% meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt uit maandelijkse cijfers van het Duitse ministerie voor Voeding en Landbouw. Gecorrigeerd met de schrikkelmaand is de voorsprong nog nihil. Het land gaat richting een melkpiek.

De gemiddelde dagelijkse melkaanvoer komt uit op 88.200 ton en is ruim 3% groter dan het gemiddelde in januari. Duitse melkveehouders hebben echter moeite om de melkproductie op te schroeven tot boven het peil van vorig jaar. Wekelijkse aanvoercijfers van het Duitse Zentrale Milchmarkt Berichterstattung (ZMB) tonen aan dat tot en met maart de melkaanvoer in het eerste kwartaal nog 0,6% achterblijft op 2023.

De aanvoer van biologische melk ligt door een extra dag in februari 5% hoger op 113.176 ton melk ten opzichte van vorig jaar februari. Duitse zuivelondernemers richten hun pijlen meer op de inlandse melk. De import van buitenlandse melk daalde in februari 10% tot onder de 70.000 ton melk. Vorig jaar lag de gemiddelde invoer per maand nog boven de 80.000 ton melk. In 2022 was dat zelfs nog meer dan 100.000 ton per maand.

De stijging van de aanvoer is in de westelijke deelstaten van Duitsland 4% tot 1.97 miljoen ton melk. In het oosten van Duitsland groeide de aanvoer 2% en komt uit op 479.997 ton melk. Het aandeel van de laatstgenoemde deelstaten blijft beperkt tot 20% van de totale Duitse melkproductie.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin