Foto's: AFP AlgemeenNieuws

Dode bij boerenprotest in VS

De politie in de Amerikaanse staat Oregon heeft dinsdag een veehouder doodgeschoten die betrokken was bij de bezetting van een overheidsgebouw.

‘Rancher’ LaVoy Finicum (54) weigerde zich over te geven, toen de auto waarin hij zat aan de kant was gezet. Bij de confrontatie die hierop volgde kwam Finicum om, aldus Amerikaanse media.

Leider protest opgepakt

Wie als eerste het vuur opende is nog onbekend. De leider van het boerenprotest, Ammon Bundy, is opgepakt, net als zeven anderen. Zijn broer raakte gewond bij het treffen met de politie. De mannen waren met de auto onderweg naar een bijeenkomst waar Bundy als gastspreker zou optreden, toen ze staande werden gehouden.

‘Vrijheid belangrijker dan leven’

Finicum zou woensdag 55 zijn geworden. De mormoonse rancher maakte eerder al duidelijk dat hij er rekening mee hield dat hij de bezetting niet zou overleven. Tegen NBC News zei hij eerder dat hij liever zou sterven dan te worden gearresteerd. “Ik heb niet de intentie om mijn dagen door te brengen in een betonnen doos. Sommige dingen zijn belangrijker dan je leven en vrijheid is er een van. Ik ben bereid om de vrijheid te verdedigen.”

 

Conflict over grasland

Bundy en zijn gewapende ‘militie’ bezetten sinds begin januari het kantoor van de organisatie die een wildreservaat beheert. Aanleiding is een hoogoplopend conflict met de overheid over het bezit van land en specifiek grasland in de regio. Specifiek is de woede gericht tegen de veroordeling van twee boeren die in 2012 hun land afbrandden als preventieve maatregel tegen bosbranden.

Aanvankelijk liet de politie de actievoerders begaan. Zij gaven aan niet de intentie te hebben om geweld te gebruiken. Agenten volgden de bezetting van een afstandje. Wel werden de bezetters opgeroepen weg te gaan. Daaraan gaven ze geen gehoor. Vorige week vond gouverneur Kate Brown het welletjes. Ze zei dat ze genoeg had van het protest, dat in haar ogen een ‘schouwspel van wetteloosheid’ was.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Beheer
WP Admin