AlgemeenAchtergrond

Discussie bij eeuwfeest vogels ringen

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de eerste vogels geringd werden in Nederland. Jaarlijks krijgen nu 250.000 wilde vogels een ring. Dat gebeurt op verzoek van wetenschappers door gecertificeerde vrijwilligers.

Het jubileum gaat gepaard met discussie. Vrijdag schreef ’vogelvriend’ Sjef Leermakers in een opiniebijdrage aan de Volkskrant dat het maar eens afgelopen moet zijn met het ringen, want de risico’s zouden groter zijn dan de voordelen. Vogels zouden schade hebben van het ringen, en het zou bijdragen aan de verspreiding van ziekten.

Een voorbeeld zou zijn de ziekte ’het geel’ (trichmoniasis), die via uitwerpselen aan de handen van de ringer van de ene vogel op de andere overgedragen zou kunnen worden. Verder noemt hij de vogelgriep, die voor de ringers zelf een gevaar zou kunnen vormen.

Voorzitter Jan Staal van de Nederlandse Ringersvereniging verwerpt deze kritiek. Sinds enkele jaren gebeurt het ringen van vogels uitsluitend in het kader van wetenschappelijk onderzoek, verklaart hij. De mensen die het doen zijn daarvoor opgeleid, en nemen voorzorgsmaatregelen. ”En met vogelgriep wordt rekening gehouden, als die is geconstateerd.” Vogelgriep komt vooral voor onder watervogels.

Viroloog Guus Koch van Wageningen UR ziet het gevaar ook niet zo. ”Er zit altijd eengrond van waarheid in dat je iets kunt overbrengen, maar je kunt maatregelen nemen. Ik ken geen bewezen gevallen van verspreiding van trichmoniasis op deze manier.”

Koch en Staal benadrukken dat het ringen nodig is om informatie te krijgen. Staal: ”Je kunt niet elk risico uitsluiten, maar de kleine risico’s die er nu met het ringen gepaard gaan, wegen lang niet op tegen de kennis die zo vergaard wordt.”

De woordvoerster van de Vogelbescherming noemt het verhaal van Leermakers ’een onzinverhaal’. ”Zonder ringonderzoek kunnen we de vogels niet beschermen.”

Beheer
WP Admin