Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit -Foto: ANP / Bart Maat AlgemeenOpinie

D66 boekt winst in gele-veldendiscussie

Landbouwminister Piet Adema komt de Tweede Kamer tegemoet door bepaalde toepassingen van glyfosaat te willen beperken. Een succesje voor D66’er De Groot, zo lijkt het.

D66’er Tjeerd de Groot was een blij man, toen hij vorige week donderdag de Suze Groenewegzaal van de Tweede Kamer betrad. Zo slecht als het gewasbeschermingsmiddelendebat op 8 juni met de vorige minister was beëindigd, zo goed begon het met de nieuwe minister, vond De Groot.

Ergernis aan gebrek voortgang glyfosaatdossier

De Kamer, D66’er Tjeerd de Groot en Laura Bromet (GroenLinks) voorop, ergerden zich bij het vorige debat met Henk Staghouwer groen en geel aan het gebrek aan voortgang op het glyfosaatdossier. Staghouwer bleek niet van zins om een motie van de Kamer uit te voeren, waarin wordt gevraagd om een verbod op het glyfosaatgebruik bij het resetten van grasland en het doodspuiten van vanggewassen. Laura Bromet constateerde in juni al dat het geen zin had met de toenmalige minister door te praten.

Het glas was halfvol

Inmiddels is Staghouwer afgetreden en vervangen door landbouwminister Piet Adema. Of het daarmee te maken had of niet: de toon was vorige week donderdag heel anders. D66’er Tjeerd de Groot begon opgetogen aan zijn bijdrage aan het debat. Het glas was halfvol, zei hij. Hij had in de brief van de minister aan het parlement gelezen, dat Adema nu eindelijk iets wilde doen aan “die vermaledijde gele grasvelden als gevolg van het overmatig gebruik van glyfosaat”.

En dus is de vraag of er wellicht een politiek handeltje heeft plaatsgehad, helemaal niet aan de orde

Er waren weinig anderen die dat ook tussen de regels door hadden waargenomen in de tekst van de minister. Wat de vraag doet rijzen of de nieuwe minister aan het D66-Kamerlid in de aanloop naar het debat had laten weten dat hij een beweging ging maken op het glyfosaatdossier. Noch De Groot, noch de woordvoerder van de minister geven antwoord op die vraag. En dus is de vraag of er wellicht een politiek handeltje heeft plaatsgehad, helemaal niet aan de orde.

Toewerken naar mechanische alternatieven

Adema zei dat hij – in overleg met de sector – wil toewerken naar mechanische alternatieven voor glyfosaat bij graslandvernieuwing en het doodspuiten van vanggewas. Hij wil de sector de tijd en de ruimte geven om die overgang ‘mee te kunnen maken’, inclusief financiële ondersteuning. Adema noemde als indicatieve overgangsdatum 1 januari 2025, zonder zich daarop vast te pinnen. Adema wees de suggestie van VVD’ er Thom van Campen af om 2030 als overgangsdatum te noteren. Dat duurt Adema te lang. Hij is ervan overtuigd dat hij in overleg met de sector de omslag sneller kan maken.

Beperking van het gebruik binnen de geïntegreerde gewasbescherming

D66’er De Groot heeft het niet meer over een absoluut glyfosaatverbod, maar op een “beperking van het gebruik binnen de geïntegreerde gewasbescherming” – waarmee het past binnen bestaand beleid. Hij ziet dat zowel in zuivelland als in de akkerbouw, bewegingen gemaakt worden om het glyfosaatgebruik te verminderen. Desalniettemin wil hij de minister nog wel helpen via een motie met een harde deadline. “De minister heeft misschien nog niet in de gaten dat dat hem kan helpen in de gesprekken met de sector”, zegt hij.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Het komt eigenlijk neer op een totaal verbod wat in Nederland wordt het alleen ingezet bij een vanggewas of oud grasland.
    Kunnen makkelijk zonder glyfosaat.
    Voor vanggewas heb je het in principe niet nodig en als je zorgt dat geen blijvend grasland hebt ,heb ook geen last van veel kweek. Heb al jaren geen blijvend grasland meer en gebruik ook al jaren geen glyfosaat meer, bevalt prima

  2. Zonder glyfosaat gaat de milieu belasting omhoog. Landbouwers gaan alternatieven verzinnen om kweek en andere probleem onkruiden aan te pakken. Dus een pyrrus overwinning voor het verwende ventje.

  3. De Groot begint een verwend kind te worden, om aandacht. Als De Groot een vent zou zijn dan zou hij eerst de gespoten glyfosaat op de soja en mais gewassen die wij importeren vanuit het buitenland moeten verbieden. In ieder geval in de EEG die soja en mais niet te laten consumeren. Dat beetje r up op kweek in grasland in Nederland valt te verwaarlozen. Er zijn andere bedrijven buiten de landbouw die veel meer glyfosaat verbruiken dan de die paar ha grasland waar het onkruid kweek in zit.

Beheer
WP Admin