Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

CTGB kraakt Brits onderzoek relatie Roundup en hommels

Onderzoek dat de relatie tussen hommelsterfte en Roundup aantoont, is volgens het CTGB ongeschikt om risico’s te beoordelen.

Het Britse onderzoek naar de schadelijkheid voor hommels van gewasbeschermingsmiddelen met de naam Roundup kan de toets der kritiek van het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden niet doorstaan.

Sterfte onder hommels door Roundup

De Britse onderzoekers Edward Straw, Edward Carpenter en Mark Brown publiceerden in april van dit jaar een onderzoek onder een titel waarin werd gemeld dat Roundup hoge sterfte veroorzaakt onder hommels.

Bij het onderzoek werden verschillende middelen met de merknaam Roundup rechtstreeks op de hommels toegepast. Het ging zowel om middelen die glyfosaat bevatten, als middelen die die actieve stof niet bevatten.

Het CTGB zegt dat het onderzoek laat zien dat hulpstoffen een rol kunnen spelen bij de giftigheid van een gewasbeschermingsmiddel. Dat is niet nieuw en daar houdt het CTGB bij de toelating ook rekening mee.

‘Niet realistisch’

Het onderzoek van Straw en zijn collega’s is volgens het CTGB echter ‘niet geschikt voor beoordeling van het werkelijke risico, omdat het onderzoek niet uitgaat van realistische blootstelling van hommels, de dosering per hommel niet bekend is en niet duidelijk is welke formuleringshulpstoffen de waargenomen giftigheid veroorzaken.’

De middelen die in Nederland op de markt zijn onder de merknaam Roundup zijn beoordeeld op de mogelijke risico’s voor bijen en op basis van realistische blootstellingsscenario‘s. In Nederland zijn 18 middelen met de naam Roundup toegelaten, waarvan 13 glyfosaat bevatten.

Reacties

Beheer
WP Admin