Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Creatief water geven tegen de droogte

Boeren bedenken van alles in de strijd tegen de droogte, zoals het Zeeuwse tuinbouwbedrijf Manni. Dat brengt water op een perceel met een sleepslang, waar gewoonlijk mest mee wordt uitgereden.

 • Tuinbouwbedrijf Manni uit het Zeeuwse Ouwerkerk laat met een sleepslang water uitrijden op percelen waar ze boerenkool willen planten. Loonbedrijf Van der Maas uit Oosterland is ingeschakeld om het perceel vochtig te maken. - Foto: Anton Dingemanse

  Tuinbouwbedrijf Manni uit het Zeeuwse Ouwerkerk laat met een sleepslang water uitrijden op percelen waar ze boerenkool willen planten. Loonbedrijf Van der Maas uit Oosterland is ingeschakeld om het perceel vochtig te maken. – Foto: Anton Dingemanse

 • De boerenkool komt op een perceel waar tarwe heeft gestaan. Na de stoppelbewerking wordt eerst water uitgereden om een acceptabel plantbed te maken.

  De boerenkool komt op een perceel waar tarwe heeft gestaan. Na de stoppelbewerking wordt eerst water uitgereden om een acceptabel plantbed te maken.

 • Manni geeft de voorkeur aan het injecteren van water boven het beregenen met een waterkanon. Zo verdampt veel minder water en hoeft minder worden aangevoerd. Want het water komt uit het Zoommeer, zo’n 15 kilometer van dit perceel. Nu verdampt alleen wat water uit de koutersporen. Dat staat niet in verhouding tot de verdamping met een waterkanon.

  Manni geeft de voorkeur aan het injecteren van water boven het beregenen met een waterkanon. Zo verdampt veel minder water en hoeft minder worden aangevoerd. Want het water komt uit het Zoommeer, zo’n 15 kilometer van dit perceel. Nu verdampt alleen wat water uit de koutersporen. Dat staat niet in verhouding tot de verdamping met een waterkanon.

 • Er wordt slechts 11 millimeter water uitgereden. Dat is voldoende om de planten 2 weken in leven te houden zonder neerslag. Evenals bij andere gewassen remt de hitte de groei wel af.

  Er wordt slechts 11 millimeter water uitgereden. Dat is voldoende om de planten 2 weken in leven te houden zonder neerslag. Evenals bij andere gewassen remt de hitte de groei wel af.

 • De capaciteit van de sleepslang is uiteraard afgestemd op het toedienen van drijfmest. Om 11 millimeter water te geven kan Van der Maas niet harder rijden dan 1,2 kilometer per uur.

  De capaciteit van de sleepslang is uiteraard afgestemd op het toedienen van drijfmest. Om 11 millimeter water te geven kan Van der Maas niet harder rijden dan 1,2 kilometer per uur.

 • Dit perceel ligt langs kassen, waardoor de trekker met de sleepslang een enkele keer over de aanvoerslang moet rijden. Omdat het water betreft en geen mest hoeft de toevoer niet te worden geblokkeerd.

  Dit perceel ligt langs kassen, waardoor de trekker met de sleepslang een enkele keer over de aanvoerslang moet rijden. Omdat het water betreft en geen mest hoeft de toevoer niet te worden geblokkeerd.

 • De dag na het water geven wordt het plantbed klaargelegd.

  De dag na het water geven wordt het plantbed klaargelegd.

 • Het is duidelijk dat er voldoende vocht in de grond zit. De grond kan worden samengeknepen tot een bal.

  Het is duidelijk dat er voldoende vocht in de grond zit. De grond kan worden samengeknepen tot een bal.

 • Manni voorkomt met deze methode van water geven stagnatie in het geplande plantwerk. Maar hemelwater blijft hoe dan ook noodzakelijk om de groei er goed in te krijgen. Voorlopig kan het plantwerk in ieder geval doorgaan.

  Manni voorkomt met deze methode van water geven stagnatie in het geplande plantwerk. Maar hemelwater blijft hoe dan ook noodzakelijk om de groei er goed in te krijgen. Voorlopig kan het plantwerk in ieder geval doorgaan.

 • Op deze snikhete dag moeten de boerenkoolplantjes toch de grond in, zodat Manni komende winter een continue aanvoer heeft van boerenkool.

  Op deze snikhete dag moeten de boerenkoolplantjes toch de grond in, zodat Manni komende winter een continue aanvoer heeft van boerenkool.

 • Op Schouwen-Duiveland is nauwelijks zoet water beschikbaar voor beregening. Het water moet dan ook worden aangevoerd vanuit het dichtstbijzijnde zoetwaterbekken.

  Op Schouwen-Duiveland is nauwelijks zoet water beschikbaar voor beregening. Het water moet dan ook worden aangevoerd vanuit het dichtstbijzijnde zoetwaterbekken.

 • Het zoetwater komt uit de Krammer en het Volkerak, tegenwoordig Zoommeer geheten. Het innamepunt is aan de Flakkeese kant van de Grevelingendam met de prozaïsche naam Hoek van Sint-Jakob.

  Het zoetwater komt uit de Krammer en het Volkerak, tegenwoordig Zoommeer geheten. Het innamepunt is aan de Flakkeese kant van de Grevelingendam met de prozaïsche naam Hoek van Sint-Jakob.

 • Er is bij het innamepunt plaats voor 2, hooguit 3 tankauto’s. Geheel rechts wacht een trekker met watertank tot er een plaats vrij komt.

  Er is bij het innamepunt plaats voor 2, hooguit 3 tankauto’s. Geheel rechts wacht een trekker met watertank tot er een plaats vrij komt.

 • Het gesleep met water in tankauto’s is een heel gedoe. Telers op Schouwen-Duiveland beraden zich of het niet mogelijk is het zoete water per pijpleiding op het eiland te krijgen.

  Het gesleep met water in tankauto’s is een heel gedoe. Telers op Schouwen-Duiveland beraden zich of het niet mogelijk is het zoete water per pijpleiding op het eiland te krijgen.

 • Na de tankwagens kan nu de trekkercombinatie het water uit het Zoommeer trekken. Meestal gebruikt Van der Maas het water om bruggen te koelen. Die zetten uit door de hitte waardoor ze niet meer dicht kunnen als ze een keer zijn open gezet. De loonwerker gebruikt het water ook om sportvelden mee te beregenen.

  Na de tankwagens kan nu de trekkercombinatie het water uit het Zoommeer trekken. Meestal gebruikt Van der Maas het water om bruggen te koelen. Die zetten uit door de hitte waardoor ze niet meer dicht kunnen als ze een keer zijn open gezet. De loonwerker gebruikt het water ook om sportvelden mee te beregenen.

Beheer
WP Admin