Foto: Matthijs Verhagen AlgemeenNieuws

Copa-Cogeca: cadmiumnorm kunstmest niet te streng

De Europese organisatie van landbouworganisaties (Copa-Cogeca) vindt dat de cadmiumnormen voor fosfaatkunstmest niet te sterk moeten worden aangescherpt.

De Europese Commissie wil dat het cadmiumgehalte van fosfaat wordt teruggebracht tot maximaal 20 milligram per kilo fosfaat. De Europese boerenbonden vinden een norm van 60 milligram al streng genoeg.

Met de aanscherping van de normen wordt het aantal aanbieders van grondstof voor fosfaatkunstmest ook beperkt. Dat betekent per saldo een kostenverhogend effect voor de boer, aldus Pekka Pesonen, secretaris-generaal van Copa-Cogeca.

‘Geen wetenschappelijke gronden voor aanscherping cadmiumnorm’

Het Europees Parlement praat dinsdag over het voorstel van de Europese Commissie. De Nederlandse Europarlementariër Jan Huitema (VVD) bepleit de erkenning van kunstmestvervangers uit dierlijke mest als een gelijkwaardige meststof aan kunstmest.

Copa-Cogeca dringt sterk aan op de beschikbaarheid van fosfaatkunstmest voor de boer. Volgens Pesonen zijn er geen wetenschappelijke gronden voor de aanscherping van de cadmiumnorm. De kunstmestindustrie vindt de norm van 60 milligram per kilo fosfaat ook te streng.

Een overzicht van de kunstmestprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin