AlgemeenNieuws

’Contouren nieuw kabinet zichtbaar’

Rijswijk – In de ochtendkranten overheerst vrijdag grote tevredenheid over het bezuinigingspakket dat VVD, CDA, D66, Groenlinks en Christenunie donderdag bereikten.


Bovendien heeft dit akkoord nieuwe politieke verhoudingen zichtbaar gemaakt die wellicht de contouren tonen van een nieuw kabinet, stellen diverse kranten. Nrc.next spreekt zelfs van ”Paars-Plus-zonder-PvdA.”


”Het razendsnel in elkaar getimmerde pakket maakt een sterke indruk”, aldus de Volkskrant. Trouw noemt het akkoord ”uniek en moedig” en stelt dat de vijf Kamerfracties alle lof verdienen. De VVD is de partij die het meeste wisselgeld heeft moeten betalen, aldus de kranten. Vooral Groenlinks heeft veel winst geboekt bij de onderhandelingen, stelt het Nederlands Dagblad. De ChristenUnie en leider Arie Slob waren ”het scharnier tussen het kabinet-Rutte en de links-liberale oppositie.”


De PVV, die eerder deze week de onderhandelingen in het Catshuis opblies, komt er in de commentaren minder goed vanaf. ”Hoeveel zetels de partij ook haalt, zij zal een paria zijn aan het Binnenhof”, stelt de Volkskrant. ”De rol van Wilders is uitgespeeld.” Trouw noemt het vallen van de gedoogcoalitie ”een zegen voor Nederland.”


Ook de PvdA van Diederik Samsom, die niet aan de onderhandelingstafel plaatsnam en het akkoord vooral bekritiseerde, krijgt kritiek in de kranten. De PvdA zit opeens in hetzelfde kamp als de SP en de PVV, stellen zowel De Telegraaf als Nrc.next. ”Geen fijne plek nu het politieke midden zich verenigt tegen de flanken”, voegt Next daar aan toe.