AlgemeenAchtergrond

Chinezen vinden hond in de pot

Xian – Een 2400 jaar oude ketel die eind vorig jaar door archeologen werd gevonden in een graftombe in de Chinese stad Xi’an, blijkt te zijn gevuld met stoofpot van hond. Dat is ontdekt na wekenlang onderzoek in laboratoria, meldden Chinese media vrijdag.

In eerste instantie dachten de archeologen dat de botten en vloeistof in de ketel samen soep vormden. De inhoud van de pan was groen geworden door de verkleuring van het brons, waardoor het moeilijk was om meteen te analyseren wat de ketel precies bevatte. Daarom zijn monsters genomen, waarna de pot weer is gesloten.

Volgens de onderzoekers zaten er 37 botten in de kookpot, afkomstig van een mannetjeshond van nog geen jaar oud. Ketels met voedsel werden in China wel vaker geofferd na een overlijden om de voorouders gunstig te stemmen. Het komt echter niet vaak voor dat zulk oud voedsel nog wordt teruggevonden.

In de graftombe werd verder nog een bronzen pot gevonden, die mogelijk is gevuld met wijn. In de pot zaten gebroken stukken keramiek. Dat zou vroeger gebruikelijk zijn geweest vanwege het bijgeloof dat de drank dan makkelijker te drinken zou zijn voor de doden. ,,Degene die de eigenaar was van de tombe, moet een voorliefde hebben gehad voor wijn en vlees. Zijn zonen gaven dat mee na zijn dood, zodat hij daar vanuit zijn graf nog van kon genieten”, aldus onderzoeker Hu Songmei.

Xi’an is bekend van het terracotta leger, bestaande uit meer dan negenduizend beelden van krijgers die als grafgiften werden meegegeven aan de eerste keizer van China. De stad is een van de oudste in China en diende meer dan 1100 jaar als hoofdstad van het keizerrijk.

Beheer
WP Admin