Foto: Jan Vullings VarkensNieuws

China erkent zonering Frankrijk bij AVP-uitbraak

Het Franse ministerie voor landbouw heeft met China een akkoord bereikt over zonering in het geval er een uitbraak van Afrikaanse Varkenspest wordt geconstateerd.

Dat betekent dat Frankrijk bij zo’n uitbraak toch varkensvlees mag blijven exporteren uit zones die AVP-vrij zijn. Frankrijk is het eerste EU-land dat zo’n overeenkomst met China kan sluiten.

Twee jaar onderhandelen

De Franse president Emmanuel Macron heeft al tijdens een bezoek aan China in 2019 ‘de Chinese regering overtuigd dat Frankrijk in aanmerking komt voor het principe van de zonering’. Het heeft echter twee jaar onderhandelen gekost voordat die afspraken volledig uitgewerkt konden worden. De Franse varkenssector heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd, aldus minister Julien Denormandie. ‘’Dit akkoord stelt de export voor onze varkensproducenten veilig. Het is dus een beslissende garantie voor de prijzen en voor de voorspoed van onze landbouwers. Dit akkoord is een voorbeeld en voorloper voor andere akkoorden voor andere sectoren en andere landen. Het bevestigt de volwassenheid van het Franse systeem voor de surveillance van de gezondheid.”

Reacties

Beheer
WP Admin