De export van zuivel en eieren was goed voor € 6 miljard aan exportverdiensten. - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

CBS: Landbouwexport goed voor € 44 miljard

De Nederlandse economie verdient als groep het meest aan de export van landbouwgoederen. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) op basis van cijfers over 2022. Het gaat hier om landbouwgoederen inclusief alle voeding en dranken gemaakt van landbouwproducten. Het ging in genoemd jaar om een totaalbedrag van € 44,4 miljard.

Het CBS verdeelt de exportgoederen onder in zes hoofdgroepen. Na landbouw volgen machines en apparaten, fabricaten en energie als belangrijkste groepen. Bij energieproducten als aardgas en olieproducten groeiden de verdiensten het sterkst, met 90% tussen 2015 en 2022. De verdiensten aan landbouw groeiden met 28%.

Export van zuivel en eieren

Als er alleen naar producten wordt gekeken, verdient Nederland het meeste aan machines en machineonderdelen, goed voor € 25,5 miljard in 2022. Sinds 2015 zijn de verdiensten aan deze export meer dan verdubbeld. Goed voorbeeld is de export van chipmachines naar bijvoorbeeld China. De export van zuivel en eieren was goed voor € 6 miljard aan exportverdiensten. De export van sierteeltproducten € 5,8 miljard en de export van vlees € 5,2 miljard.

In genoemde cijfers zijn alleen de verdiensten van de goederenexport van Nederlandse makelij berekend. De verdiensten aan wederuitvoer zijn niet meegeteld. Aan deze goederenstroom verdient Nederland per euro export volgens het CBS relatief weinig. De totale verdiensten van Nederland aan de goederenexport van Nederlandse makelij bedroegen € 165,3 miljard in 2022, oftewel 17,2% van het bbp.

Het CBS geeft ook een indicatie van welke goederengroep per euro exportwaarde het meest winstgevend is. Dat waren machines en apparaten met een exportmarge van gemiddeld 62 eurocent. Voor landbouwgoederen kwam de exportmarge in 2022 uit op 54 eurocent. Sinds 2015 zijn de exportmarges van de meeste goederengroepen gedaald, behalve bij machines en apparaten. De exportmarge voor landbouwgoederen lag in 2015 nog op 61 cent.

Lees ook: Nederlandse zuivel exporteert voor € 3 miljard naar Duitsland

Reacties

Beheer
WP Admin