Premium
Foto: Koos Groenewold AlgemeenOpinie

‘Boeren: neem zelf initiatief op stikstof, wacht niet op politiek’

Reacties

 1. Dat agrarische ondernemers het momenteel moeilijk hebben door allerlei regels moge duidelijk zijn, maar elke ondernemer in welke sector ook dient zich aan te passen aan de wensen die de maatschappij stelt. Ik denk dat een bedrijfstak die minder dan 2% aan de economie bijdraagt zichzelf schromelijk overschat
  Ik vraag mij oprecht af of 70% van de boeren geen zelfgekozen slaaf zijn van hun eigen bedrijf.
  Waar blijft de boer die duidelijk aangeeft tot zo ver en niet verder. je kunt wel als steeds blijven verkondigen dat er zonder jou geen voedsel in de winkel ligt maar iedereen weet dat dat onzin is.
  Er is in Nederland heus plaats voor landbouw maar daarvoor zijn voorwaarden die voorwaarden zijn kort samengevat een teelt en veehouderij op basis van een verantwoorde kringloop. Men dient zich terdege te realiseren dat een afname van de veestapel wel degelijk een toename van maatschappelijk welzijn kan betekenen.

  1. Nou even anders .
   Het stikstof probleem ligt niet aan het aantal dieren maar aan de eiwit import dat is de oorzaak van het stikstof probleem .
   2 koeien die 5000 liter melk geven uit eigen verbouwd voer .
   Fantastiese kringloop .
   1 koe van 10.000 liter redt dat niet van eigen voer maar krachtvoer wat wordt geïmporteerd de helft zet de koe om in melk de andere helft verdwijnt in de vorm van stikstof in het milieu.
   Deze continue stroom van eiwit via Rotterdam is het probleem .

 2. Landbouw produceert 1,8 % van de Nederlandse economie volgens dit artikel. hier staat tegen over dat de landbouw met dit geringe bedrag voorkomt dat er voedselimport nodig is. Tot nu toe heeft Wageningen een Goede naam als landbouw universiteit, dankzij de Nederlandse landbouw en landbouwindustrie die deze kennis in praktijk brengt en behulpzaam is bij praktijkonderzoek. Landbouw en landbouw industrie het land uit dan vloeit ook de Kennis weg en daarmee valt onze kennis voorsprong weg. Naast dit alles geeft landbouw aanzienlijk meer Werkgelegenheid dan die paar procenten van de economie doen verwachten. Helaas Nederland denkt dat hande, dienstverlening en heel veel ambtlijke werkgelegenheid binnen de Bureaucratie voldoende geld opleveren om het land RIJK te houden. We moeten ons realiseren dat we naast landbouw heel weinig economische activiteiten te gelde maken. De meest groene energie productie eenheden (zonneparken, windturbines biomassa centrales) zijn in buitenlandse handen. Hopelijk worden onze leiders nog op tijd verstandig en stoppen de uitverkoop van onze winstgevende bedrijvigheid aan buitenlandse investeerders.

 3. Wanneer agrarisch Nederland zelf met een oplossing moet komen is het toegeven dat agrarisch Nederland zelf een probleem heeft gecreëerd…. Alleen het probleem wordt ons opgelegd
  Het hele stikstof verhaal is al zéér discutabel dus vooral niet toegeven

 4. Jos, ik ben het eens met je analyse. De uitvoering van het heft in eigen hand nemen zal echter wel lastiger blijken dan voorgesteld.

 5. Is er hier iemand die denkt dat als er piekbelasters worden uitgekocht , dat de natuur daarna hersteld ?
  Het lijkt mij in ieder geval heel stug.

  1. Zolang dit ver ontstelde natuurherstel niet aannemelijk kan worden gemaakt met duidelijke metingen, dan blijven de hakken in het zand.

Beheer
WP Admin