Een zzp’er helpt mee met onderhoud van een bos. In de landbouwsector wordt veel gebruik gemaakt van zelfstandigen zonder personeel. In veel gevallen is ook sprake van schijnzelfstandigheid, geven belastingadviseurs aan. Daar gaat de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 voor het eerst echt op handhaven. Foto: Hans Prinsen AlgemeenAchtergrond

Boer & Recht | Schijnzelfstandigheid bij zzp’ers: risico voor agrarisch ondernemers?

De Belastingdienst gaat vanaf 2025 strenger controleren op schijnzelfstandigheid. Hoe groot is het risico in de agrarische sector?

VRAAG: Er is veel te doen om controle op zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel). Speelt dit ook in de agrarische sector?

ANTWOORD: Ja, dit speelt zeker. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit raakt alle sectoren, maar vooral de agrarische sector, waar veel zzp’ers feitelijk schijnzelfstandigen zijn en dus als werknemer beschouwd worden.

De Belastingdienst zal niet direct in 2025 overal controleren, maar bij een controle kunnen naheffingen opgelegd worden die teruggaan tot 1 januari 2025. Dit kan voor flinke financiële gevolgen zorgen, zeker als het meerdere zzp’ers en jaren betreft.

Er geldt een overgangsjaar waarin je geen vergrijpboete krijgt als je aantoont dat je stappen zet tegen schijnzelfstandigheid. De Belastingdienst kijkt hierbij extra kritisch naar:

  • zzp’ers die meer dan 70% van hun tijd bij jou werken of eerder bij jou in loondienst waren;
  • zzp’ers die werk doen dat normaal door werknemers wordt uitgevoerd, zoals piekwerkzaamheden;
  • uurtarieven onder €32 en zzp’ers die meer dan 32 uur per week voor je werken.

Bekijk samenwerking met zzp’ers kritisch

Het advies is om de samenwerking met zzp’ers kritisch te bekijken. Overweeg alternatieven, zoals het in dienst nemen van deze krachten, werken via een uitzendbureau of samenwerken met zzp’ers die aantoonbaar voor meerdere bedrijven werken. Meer informatie hierover vind je onder andere op www.hetjuistecontract.nl.

Let op: zelfs als een contract zegt dat een zzp’er vrij is in het uitvoeren van zijn werk, zich kan laten vervangen of een klus mag weigeren, telt de praktijk. Als deze vrijheid niet wordt toegepast, kan de Belastingdienst alsnog concluderen dat het om een werknemer gaat.