Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Biologische landbouw krijgt Europese prijzen

Met de instelling van Europese prijzen wil de Europese Commissie de biologische landbouw extra voor het voetlicht brengen.

Er komen voor onderscheidingen voor de beste biologische regio, de beste biologische stad, het beste biologische district, het beste biologische midden- en kleinbedrijf, de beste biologische supermarkt en het beste biologische restaurant. Voor de biologische boer zijn er twee prijzen: een in de categorie vrouw en een in de categorie man.

De dag van de biologische landbouw

De instelling van de prijzen is een initiatief van de Europese Commissie in samenwerking met het Europees Economische en Sociaal Comité, het Europese Comité voor de regio‘s, de koepel van landbouworganisaties Copa Cogeca, en IFOAM, de Europese organisatie van de biologische landbouw. De prijzen worden uitgereikt op de dag van de biologische landbouw, 23 september 2022.

Doelstellingen van Boer-tot-Bordstrategie

De instelling van de prijs heeft te maken met het streven van de Europese Commissie de biologische landbouw in omvang te laten toenemen vanuit de gedachte dat daarmee het gebruik van kunstmest, bestrijdingsmiddelen en antibiotica in de landbouw zal afnemen, terwijl daarmee tegelijkertijd ook een bijdrage wordt geleverd aan het klimaat, het milieu, de biodiversiteit en het dierenwelzijn.

Volgens de Europese Commissie draagt de biologische productie in belangrijke mate bij aan de doelstellingen van de Boer-toto-Bordstrategie en de Biodiversiteitsstrategie. De jaarlijkse prijzen zijn bedoeld om de ‘beste en meest innovatieve biologische bedrijven te belonen’. De aanmelding voor de onderscheidingen staat open van 25 maart tot 8 juni.

Reacties

  1. Geef de boeren gewoon een goede prijs die ze verdienen in plaats van ze af te schepen met spiegeltjes en kraaltjes, dit is belachelijk!

  2. Ik dacht dat landbouw Voedselproductie betekent en niet een vorm van sport waarbij prijzen zijn voor degene die aan bepaalde limiten komt of als eerste / beste de streep haalt. Wat d epolitiek al niet bedenkt om de boeren in hun karretje te krijgen.

Beheer
WP Admin