Foto: Ronald Hissink AkkerbouwNieuws

Aviko: groei aardappelen houdt mede door beregening aan

Ondanks de droogte blijven de aardappelen goed groeien. Dat blijkt uit de laatste proefrooicijfers van Aviko Potato.

De opbrengst van de belangrijkste fritesaardappelrassen voor de hoofdoogst komt in week 32 uit op bijna 51 ton per hectare. Dat is een gemiddelde groei van 4 ton per hectare in een week tijd.

“Meer dan 60% van de aardappelen die worden bemonsterd, zitten onder beregening”, zegt Willem van Tilburg, manager in- en verkoop bij Aviko Potato. “Daarbij loopt de groei dit seizoen twee á drie weken voor op normaal. En de droogte is wat later gekomen dan in 2018, waardoor aardappelen voor de droogte beter zijn ontwikkeld.”

Groei in grofte zwakt af

De groei in de grofte zwakt af in week 32, zo laten de cijfers zien. Het percentage 50 millimeter opwaarts stijgt in week 32 naar bijna 75%. Daarmee komt het groftepercentage in week 32 onder het vijfjarengemiddelde van 76,4% uit. De voorgaande twee weken lag dit percentage nog boven het meerjarengemiddelde.

Het gemiddelde onderwatergewicht is de afgelopen week gestegen van 395 naar 403 gram. Dat is het hoogste onderwatergewicht sinds de cijfers zijn bijgehouden voor de rassen Agria, Fontane en Innovator vanaf 2017.

Van Tilburg: “Niet beregende percelen zitten hoger in het onderwatergewicht dan de beregende percelen. Uitschieters in het onderwatergewicht gaan ook wel problemen met zich meebrengen in de vorm van goede rooibaarheid en blauwgevoeligheid.”

Proefrooicijfers

De proefrooicijfers geven een uitgebalanceerd beeld over Nederland, omdat in alle teeltregio’s in Nederland proefrooiingen worden verricht. Op twee plekken in een perceel wordt 1,33 strekkende meter gerooid. Deze monsters worden vervolgens in het kwaliteitslaboratorium verwerkt.

Tot aan oogst 2018 toonde Aviko Potato de proefrooicijfers van de rassen Agria, Victoria, Innovator en Fontane afzonderlijk. Vervolgens werd een gemiddelde van die vier rassen gepresenteerd. Sinds 2021 bemonstert Aviko jaarlijks de belangrijkste fritesgeschikte aardappelrassen: Agria, Fontane en Innovator.

Reacties

  1. kolder in het zuiden van NL zijn de laate aardappelen zeer klein of al van het loof af opbrengst tussen de 35 en 45 ton meer gaat er niet groeien en die niet gespoten hebben met MH krijgen doorwas erin. belgie is het nog erger daar zin nog minder eronder prijs drukken daar gaat het om. stemming makers

Beheer
WP Admin