Deense boeren kunnen meedoen aan het FarmAhead-programma. – Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Arla betrekt Deense klanten bij CO2-reductie op het boerenerf

Binnen het zogenoemde FarmAhead Customer Partnership-programma koppelt de zuivelonderneming Arla klimaatdata aan de vraag van klanten naar zuivelproducten met een lagere CO2-footprint. In Denemarken valt nu de volledige dagverse melkplas van 200 miljoen kilo melk, die richting retail en foodservice gaat, onder dit initiatief.

Het programma stelt de detailhandel en foodservice in staat partner te worden bij initiatieven op leden-melkveebedrijven om klimaatverandering tegen te gaan. Verder krijgen de klanten toegang tot gegevens die zij kunnen gebruiken in hun eigen duurzaamheidsrapportages.

Eenzelfde programma werd eerder al gelanceerd in Groot-Brittannië onder de naam Customer Sustainability Program. De eerste contracten met klanten als Aldi, Asda en Morrisones hebben daar betrekking op een melkvolume van meer dan 1 miljard kilo. De Britse klanten reageerden volgens Arla uitzonderlijk positief.

Reden om het programma dit jaar ook in de overige Europese kernmarkten te introduceren. Voor Nederland zijn er op dit moment nog geen plannen, zo laat een woordvoerster weten. Wel onderzoekt Arla Nederland momenteel de mogelijkheden hiervoor.

FarmAhead-programma telt drie onderdelen

Het FarmAhead-programma bestaat uit drie onderdelen. Als eerste de FarmAhead Check, voorheen bekend als de Klimaatcheck. Melkveehouders leveren hiervoor data aan wat resulteert in een CO2-footprint per kilo melk. Ook krijgen ze inzicht in waar de emissies op hun bedrijf vandaan komen. En hoe ze deze zo effectief mogelijk kunnen reduceren.

Tweede onderdeel is de FarmAhead Incentive. Dit is het systeem waarmee Arla melkveehouders op basis van punten financieel beloont voor duurzaamheidsprestaties. Derde en laatste onderdeel is FarmAhead Innovation. Dit onderdeel richt zich op het verkennen van nieuwe technologieën. En het verfijnen van gegevens die in de loop van de tijd mogelijk in de andere onderdelen kunnen worden gebruikt.

Beheer
WP Admin