De bepaling van de longscore gebeurt dikwijls aan de slachtlijn. - Foto: Dijkstra Fotografie VarkensNieuws

App harmoniseert bepaling van longscore varkens

Farmaceut Hipra heeft een app ontwikkeld om de longgezondheid van varkens te bepalen.

De tool werkt op basis van algoritmen en de menselijke factor speelt geen rol meer bij de bepaling van een longscore. De longen dienen op een werktafel te liggen voor het maken van foto’s. De app screent vervolgens de gemaakte beelden en beoordeelt de status van de longen. Het maken van de foto’s kan in de slachterij, maar bijvoorbeeld ook in een laboratorium van een dierenartsenpraktijk.

Rapport met resultaten

De app past kunstmatige intelligentie toe en kan grote hoeveelheden longen stelselmatig screenen. Na afloop van de screening rolt er een rapport uit. De toepassing om een longscore te bepalen is gemaakt voor de monitoring van mycoplasma. De uitslag van de screening kan mede aanleiding zijn om te gaan vaccineren, maar ook om te bepalen of een gebruikte vaccinatie doeltreffend is. Mocht het resultaat van een enting tegen vallen, dan kan worden besloten de vaccinatiestrategie te wijzen.

Hulpmiddel bij vaccin

De app van Hipra is een aanvulling op hun vorig jaar geïntroduceerde vaccin Mhyosphere PCV ID, tegen Mycoplasma hyopneumoniae (M.hyo) en Porcine Circovirus type 2 (PCV2). De vaccin wordt naaldloos in de huid van het varkens toegediend en wordt inmiddels in 26 landen wereldwijd gebruikt. Hipra verwacht dat dit jaar 15 miljoen doses van het vaccin worden toegediend aan biggen.

Beheer
WP Admin