Foto: Hans Prinsen AlgemeenColumn

‘Agrarische vrouwen willen respect’

Samen de baas zijn maar de offerte komt op zijn naam. De positie van agrarische vrouwen laat nog steeds te wensen over.

Het is al zeker meer dan 35 jaar geleden dat ik bij dit echtpaar stage liep op hun melkveebedrijf vlakbij mijn ouderlijk huis. Naar aanleiding van een gesprek met twee ondernemers eerder deze week kwam de volgende mooie anekdote uit die tijd in mijn gedachten: een vertegenwoordiger rijdt het erf op en meldt zich bij de achterdeur van het woonhuis. De vrouw doet open en de vertegenwoordiger vraagt: “Is de baas thuis?” Zij zegt, scherp als ze is: “Als je mijn man zoekt, moet je in het land zijn. De baas staat voor je…!”

Het typeert de tijd waarin we toen leefden: traditionele rollenpatronen op het boerenbedrijf. De man werd gezien als de baas, de beslisser, de leider. Wilde je zaken doen, dan moest je bij hem zijn. Zijn vrouw had meestal meer een rol op de achtergrond en werd doorgaans niet gezien als (mede)ondernemer of iemand waar je zaken mee deed.

Gelukkig is dat vandaag de dag wel anders… zou je denken. Tijdens het gesprek met een ondernemersechtpaar deze week komt boven water dat zij zich niet gezien voelt. Ondanks haar harde werken, inzet, passie, kennis en vaardigheden nemen sommige mensen haar niet serieus. Dat ligt soms aan kleine details: een offerte op naam van hem terwijl ze toch echt samen de onderhandelingen hebben gedaan. Een vertegenwoordiger die op bezoek komt en vraagt waar haar man is…
Herkenbaar?

Als je er op gaat letten en er misschien wel dagelijks mee geconfronteerd wordt, dan gaat het niet goed voelen

Op zich zou je kunnen zeggen: waar maak je je druk om? Jij weet toch zelf wel wie je bent en wat je doet? Maar toch: als je er op gaat letten en er misschien wel dagelijks mee geconfronteerd wordt, dan gaat het niet goed voelen. Het kruipt je onder de huid. En daar heeft deze ondernemer last van. Het levert naast een vervelend gevoel ook spanning op in de relatie tussen beide partners.

Er zijn situaties waarbij men er bewust voor kiest om een duidelijke rolverdeling af te spreken die hopelijk recht doet aan de kwaliteiten van de betrokken mannen en vrouwen. In veel situaties zien we dat met wederzijds goedvinden of de man of de vrouw, of beide als ‘baas’ gezien (willen) worden en vanuit die positie handelen. Als je daar onderling goede afspraken over maakt, hoeft er niets mis te gaan.

Als je in gesprek gaat met deze vrouwen dan hoor je soms tenenkrommende verhalen, op het respectloze af

Het is een positief feit dat er steeds meer vrouwelijke bedrijfshoofden, bedrijfsleiders en medewerkers op een boerenbedrijf te zien zijn. Dat geldt overigens ook voor vrouwelijke erfbetreders. Het betekent onder meer dat ze serieus genomen willen worden. En daar ligt nog wel eens een uitdaging. Als je in gesprek gaat met deze vrouwen dan hoor je soms tenenkrommende verhalen, op het respectloze af.

Daarom vanaf deze plek de oproep: neem elkaar serieus. Behandel de ander zoals je zelf behandeld wil worden; met respect. Bekijk elkaar vanuit persoonlijke kwaliteiten en waardeer deze. Daar liggen kansen.

Reacties

  1. Als er een contract of orderbevestiging getekend moet worden, dit door de vrouw laten doen.
    Geeft soms hilarische reacties (ogen zo groot als theeschotels) en dwingt vaak ook respect af.

  2. Vaak hoor je in “gewone” gezinnen dat de vrouw de boel draaiend houd. Dat is iets dat boerinnen er ook nog bij doen. Vrouwen, we mogen soms best even trots op ons zelf zijn:)

  3. De buren hebben een maatschap tussen twee broers. Na het bietenrooien was de weg vies en reed een auto in de sloot. Stond er één maat voor de rechter. Waarom hij en niet zijn broer?

  4. Hoe zit het juridisch? Wij hebben een franse bv (50-50) en een loonwerker gevraagd een beek uit te diepen. Kwam de waterpolitie een dikke bon geven en mij voor de rechter slepen. Waarom ik en niet mijn vrouw? Zij had de loonwerker gebeld.

Beheer
WP Admin