Foto: Cor Salverius AlgemeenNieuws

Agrarische collectieven luiden noodklok over ANLb

De 40 agrarische collectieven, verenigd in BoerenNatuur, slaan een noodkreet over de toekomst van het agrarisch natuurbeheer. Zij maken zich grote zorgen over de uitvoering, deelname en uitbetalingen dit jaar, als gevolg van de invoering van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

De collectieven organiseren in Nederland het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). Al maanden trekken zij inmiddels aan de bel over de wisselwerking tussen het ANLb, de nieuwe eco-regeling, en het verplichte niet-productieve areaal.

Voor boeren is het soms financieel interessanter om niet meer mee te doen aan het ANLb en in plaats daarvan deel te nemen aan de eco-regeling. Tegelijk is het voor boeren ook vaak nog onduidelijk wat precies het meest interessant voor hen is.

Onvoldoende inzicht

“Als gevolg van de niet kloppende berekeningen in de Gecombineerde opgave, in combinatie met het niet goed functioneren van de online simulatietool, hebben ze onvoldoende inzicht in hoe de wisselwerking tussen met name GLMC8, eco-regeling en ANLb zal uitpakken”, zo schrijft BoerenNatuur-voorzitter Alex Datema woensdag 26 april namens de collectieven in een brief aan landbouwminister Piet Adema.

Ook melden ze dat de enorme hoeveelheid percelen die boeren moeten opgeven in de Gecombineerde opgave soms afschrikt om nog mee te doen aan het ANLb, omdat het simpeler is om dit niet te doen. Wanneer het aantal percelen toeneemt, neemt ook de kans op meer foutmeldingen toe.

Angst dat boeren afhaken

De organisaties vrezen dat aan het ANLb-deelnemende boeren dit jaar afhaken door alle problemen en onduidelijkheden. Dan zou het niet lukken om de ANLb-doelen te halen. Dit terwijl de overheid eigenlijk juist wil inzetten op het vergroten van de deelname aan het ANLb.

Daar waar alle boeren mee kunnen doen aan de eco-regeling, is het ANLb gericht op een gebiedsaanpak. De collectieven kaarten aan dat er op gebiedsniveau gaten zullen vallen in het beheer, wat ten koste zal gaan van de resultaten.

Zorgen over uitbetalingen

Door de onduidelijkheden die er nog zijn maken agrarische collectieven zich ook zorgen of alle bij het ANLb-aangemelde percelen wel daadwerkelijk volledig uitbetaald zullen worden. Dat kan ook consequenties hebben voor de collectieven zelf, die vrezen in de financiële problemen te komen als in de loop van dit jaar blijkt dat de definitieve gebiedsaanvragen fors kleiner worden of er achteraf kortingen volgen vanwege bijvoorbeeld overlap tussen ANLb, eco-regeling en niet-productief areaal.

De afgelopen maanden is al veel overleg geweest tussen overheid en de collectieven, maar daarmee zijn de problemen nog niet verholpen. BoerenNatuur-voorzitter Datema vraagt minister Adema om de zorgen van de collectieven weg te nemen door verantwoordelijkheid te dragen voor de financiële, ecologische en organisatorische risico’s die nu bij de agrarische collectieven worden neergelegd.

Reacties

  1. Idd als je gaat bij rvo voor de basispremie, is dit net zo makkelijk als vorig jaar een minimale bufferstrook die je niet hoeft in te tekenen, geen landschapselementenpoppenkast, vroeg oogsten is minderbelangrijk geen dure boekhouder nodig, geen duur zaaizaad op de bufferstrook etc.

Beheer
WP Admin