ABN Amro verwacht krimp in zuivel en vlees door minder melk en dieren. De bank voorziet 1%-2% minder zuivelproductie en 3% krimp in de vleesverwerking, vooral bij varkens. Foto’s: Michel Velderman en Anne van der Woude, beeldbewerking AlgemeenNieuws

ABN Amro: voedingsindustrie groeit weer, maar krimp in zuivel en vlees

De levensmiddelenindustrie groeit dit jaar iets, maar dat geldt niet voor de zuivel- en vleessector. Daar voorziet ABN Amro een krimp in volume van 1%, respectievelijk 3%. Volgend jaar krimpt de productie in deze sectoren nog eens met 2% en 3%, verwacht de bank.

Optimisme over de voedingsindustrie als geheel, maar een wat somberder beeld voor de belangrijke sectoren vlees en zuivel. Dat beeld komt naar voren uit een sectoranalyse van de voedingsmiddelenindustrie door ABN Amro.

In het afgelopen jaar bleef de totale productie in de voedingsmiddelenindustrie gelijk. Nu is er weer lichte groei, vooral dankzij hogere consumentenbestedingen. De nationale economie heeft ook weer groei te pakken, naar verwachting 1,5% dit jaar, tegen 0,9% in het afgelopen jaar. De inflatie loopt door en wordt voor Nederland dit jaar geraamd op 3,3%, hoger dan het Europese gemiddelde. Dit komt vooral door loonstijgingen. De hele voedingsindustrie is goed voor een productiewaarde van €114 miljard, bijna een kwart van de totale industriële productiewaarde in Nederland. Een derde hiervan bestaat uit zuivel en vlees.

De groei geldt niet voor de sectoren zuivel en vlees, samen goed voor een derde van de productiewaarde van de voedingsindustrie. Deze branches hebben te maken met een structureel lager aanbod van melk en dieren.

Zuivel: 1%-2% krimp

Voor de zuivel verwacht ABN Amro verdere krimp. De omvang en het tempo van die krimp zijn onzeker. De bank gaat uit van in ieder geval 1% minder zuivelproductie in 2025 en 2% in 2026. Tegelijkertijd neemt de wereldwijde vraag naar zuivelproducten toe met bijna een procent per jaar, schat de OECD/FAO.

De zuivelspecialisten van de bank zien dat de melkprijs al geruime tijd bovengemiddeld is en denken dat dit structureel is door een nieuw evenwicht tussen vraag en aanbod. Dit is gunstig voor boeren, maar werkt kostenverhogend voor zuivelverwerkers, schrijven ze.

Op basis van de agrarische vooruitzichten van de Europese Unie verwacht de bank een lichte verschuiving in consumptie richting kaas. Meer kaas, minder dagverse melk. Verse melk is nu nog goed voor 23% van de totale consumptie en kaas voor 32%. De verschuiving bedraagt een procentpunt meer voor kaas en een procentpunt minder voor verse zuivel in de komende jaren.

Net als bij andere producten wint het huismerk in de supermarkt nog steeds terrein ten koste van A-merken.

Plantaardige zuivelvervangers zijn nu goed voor 5,5% van de zuivelomzet. Maar de groei is eruit; afgelopen jaar was er zelfs lichte krimp. Nieuwe groei is mogelijk door innovaties.

Vleesverwerking: 2%-3% krimp

De vleessector ziet al enkele jaren krimp. In het afgelopen jaar werden 3% minder slachtingen gedaan. In de varkenssector was dit 5% en in pluimvee 2%. Keurmerken zoals Beter Leven spelen een rol bij die krimp, evenals uitkoopregelingen voor boeren. De bank verwacht dit jaar en komend jaar opnieuw een krimp van 3% per jaar in de vleesverwerking.

Slachterijen blijven erg arbeidsintensief en zijn daardoor afhankelijk van de beschikbaarheid van (buitenlandse) arbeidskrachten.

De vleesconsumptie in Nederland is redelijk stabiel. Voorspelde grote dalingen blijven uit. Consumenten kiezen vaker voor kip en minder vaak voor rund en varken. Dit komt door een combinatie van prijs en imago.

De analyse van ABN Amro komt deels overeen met een analyse die ING onlangs maakte, maar die was minder concreet over de verwachte krimp in zuivel en vlees.