26 Amerikaanse melkveebedrijven besmet met vogelgriep
In de Verenigde Staten is inmiddels op 26 melkveebedrijven hoogpathogene vogelgriep vastgesteld bij koeien. Eind maart kwamen de eerste besmettingen aan het licht in de staten Texas en Kansas.
Inmiddels is het virus nu in acht staten vastgesteld, verspreid over de hele Verenigde Staten. Zo is het virus in de zuidelijke staten Texas en New Mexico aangetroffen, maar ook in noordelijk gelegen staten als Michigan en South Dakota. Aan de oostkust is het virus aangetroffen in North Carolina, en ver richting de westkust in Idaho. Dat blijkt uit een overzicht van het Amerikaanse landbouwministerie, de USDA.
De laatste jaren is hoogpathogene vogelgriep bij een groeiend scala aan zoogdieren vastgesteld, maar het is voor zover bekend voor het eerst dat het virus zich onder melkveebedrijven verspreidt. Hoe die verspreiding precies plaatsvindt is nog niet aangetoond. In sommige gevallen is sprake van contactbedrijven, waarbij dieren van het ene naar het andere bedrijf zijn gegaan.
Verspreiding tussen koeien onderling onduidelijk
Of sprake is van verspreiding van het virus tussen koeien onderling is nog niet aangetoond. Het hoogpathogene vogelgriepvirus dat nu bij koeien wordt gevonden gaat ook rond onder wilde vogels in Amerika. USDA vermoedt dat het virus via wilde vogels bij koeien komt, maar sluit niet uit dat ook verspreiding tussen koeien onderling plaatsvindt.
Symptomen bij koeien zijn onder andere een dalende melkproductie, waarbij sommige dieren dikke biestachtige melk krijgen. Daarnaast daalt onder andere de voerproductie en hebben zieke dieren koorts. Bij de eerste uitbraken leek het erop dat vooral oudere koeien middenin de lactatie erg ziek worden van het virus, maar inmiddels blijkt het virus ook jongere dieren te treffen.
Geen reden tot grote zorg
Een medewerker van een melkveebedrijf in Texas is eveneens besmet geraakt met het vogelgriepvirus. Diegene had als enig symptoom een oogontsteking en krijgt antivirale middelen. De Amerikaanse situatie wordt vanuit de hele wereld nauw gevolgd, vanwege het potentiële risico dat een vogelgriepvirus zich zou aanpassen aan zoogdieren dan wel specifiek aan mensen, en daarmee een grote pandemie zou kunnen veroorzaken.
Volgens de USDA is er op dit moment geen reden tot grote zorg wat dat betreft. Uit eerste testen blijkt dat het virus zich niet dusdanig heeft aangepast dat het zich makkelijker tussen mensen zou kunnen verspreiden. Wel kunnen er nieuwe besmettingen zijn bij mensen die direct contact hebben met besmette dieren.