Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1962: stuiven met kalk op zuur zand

De foto is uit 1962. Het werk dat wordt uitgevoerd is een stoppelbekalking.

Het doorzetten van schaalvergroting na 1950 maakte dat percelen werden samengevoegd. Vóór het opnieuw in gebruik nemen, werd aangeraden om de bekalkingstoestand gelijk te trekken. - Foto: Misset

Het doorzetten van schaalvergroting na 1950 maakte dat percelen werden samengevoegd. Vóór het opnieuw in gebruik nemen, werd aangeraden om de bekalkingstoestand gelijk te trekken. – Foto: Misset

Daar werd in die jaren bijzonder de aandacht op gevestigd, niet alleen in Boerderij maar ook in de regionale dagbladen. Kranten namen vroeger immers een deel van het landbouwadvies op zich. Het advies over stoppelbekalking luidde dat boeren hier al over moesten nadenken nog voor de laatste knol of aar geoogst was. Een rechtgeaarde ondernemer dacht ver vooruit, zo heette het.

Bodemvruchtbaarheid

Ideaal was om het op peil brengen van de kalktoestand te combineren met andere stoppelbewerkingen. Zo kon een en ander meteen goed door elkaar gemengd worden, zulks met het oog op de toestand van de bodemvruchtbaarheid.

Tekort aan kalk

Een te zure grond kon met een flinke kalkgift getemperd worden. Vooral op de zandgronden moesten boeren er rekening mee houden dat er weleens een tekort aan kalk kon zijn. Onderzoek had uitgewezen dat dit bij twee derde van de ‘zandboeren’ in meer of mindere mate het geval was.

Dat zou voor problemen zorgen bij de voorspelde gewasverschuiving. Meer en meer ging het namelijk de kant op van gerst en suikerbieten, gewassen die geen schrale, zure grond verdroegen, aldus de kranten. Wie precies wilde weten hoe het zat met allerlei gehaltes in de bodem, kon een bodemmonster laten nemen. Wie alleen de zuurgraad wilde weten, kon gebruik maken van de pH-sneldienst. Het resultaat was dan al na een week binnen.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 8 van dinsdag 20 november en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen

Beheer
WP Admin