Foto: ANP BoerenlevenAchtergrond

19 jaar geleden: vervoersverbod uit vrees voor MKZ

In Groot-Brittannië woedde het virus, uit voorzorg trof Nederland maatregelen. Maar het was al te laat.

Vandaag 19 jaar geleden stelde de Nederlandse overheid een vervoersverbod in voor levende schapen en geiten. De reden? Een enorme MKZ-uitbraak in Groot-Brittannië. Er was altijd een florissante handel in levende dieren, vooral kleine herkauwers, geweest tussen het land overzee en Nederland. Er bestond daarom een kans dat het virus ongezien binnengehaald was. Vervoersverboden moesten een eventuele ramp voorkomen.

Toenemende dreiging

Een week eerder waren al de schapenmarkten en -veilingen al verboden. De toenemende dreiging vanuit Groot-Brittannië noopte tot extra maatregelen: een algeheel vervoersverbod voor alles wat mekkerde en blaatte. Het kwam wel erg slecht uit, het lammerseizoen stond immers voor de deur, ooien dreigden buiten zonder toezicht te moeten aflammen. Daarom kwam er twee dagen later een versoepeling voor rechtstreeks vervoer van de wei naar de stal van hoogdrachtige ooien die moesten lammeren. De versoepeling gold ook voor het rechtstreekse vervoer van de wei naar de eigen stal van ooien die al buiten hadden gelammerd.

Verdacht bedrijf

Of het door de regels kwam of door wat anders, maar het bleef rustig, het gevreesde virus dook nergens op. De regels konden versoepeld om op 13 maart meteen weer ingevoerd te worden toen MKZ in Frankrijk opdook. Ook in Oene was een verdacht bedrijf, maar het zou toch niet echt….? Voor de zekerheid werd rond dit bedrijf, én de twee contactbedrijven, een verbod ingesteld voor het vervoer van alle vee, pluimvee, sperma, eicellen en embryo’s van evenhoevigen. Ook het vervoer van vee- en mesttransportmiddelen mocht niet meer. Het spande erom, hoe zou het aflopen? Dat bleek op 21 maart om 11 uur ’s ochtends. Een veebedrijf in Fortmond was besmet verklaard. Het gevreesde virus had ook in Nederland toegeslagen. Drie maanden later zou Nederland weer MKZ-vrij verklaard worden.

Dit artikel is te lezen in Boerderij Vandaag van woensdag 26 februari en is onderdeel van de rubriek Historisch

Beheer
WP Admin