Foto: ANP BoerenlevenAchtergrond

16 jaar geleden: recall na MPA-besmetting

Op 11 juli 2002 vroeg een varkenshouder bij de NVWA zelf om een recall van zijn varkens.

Hij wilde dat zijn dieren uit de voedselketen werden gehaald. Reden was dat bij enkele geslachte dieren MPA in het niervet was gevonden. De verboden stof had een ingewikkelde weg afgelegd. Het Ierse bedrijf Wyeth had via afvalmakelaar Cara suikerwater vervuild met het hormoon medroxyprogesteron acetaat (MPA) geleverd aan het Belgische bedrijf Bioland Liquid Sugars. Die leverde het weer door aan Nederlandse bedrijven die het in varkensvoer verwerkten. Hierdoor werden zeugen niet meer drachtig en waren vleesvarkens niet meer geschikt voor consumptie. In totaal werden 50.000 varkens geruimd.

Het bedrijf Bioland Liquid Sugars op 10 juli 2002. - Foto: ANP

Het bedrijf Bioland Liquid Sugars op 10 juli 2002. – Foto: ANP

Oestradiol

Een groep deskundigen meldde in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde (TvD) dat het suikerwater behalve MPA ook 17-beta-oestradiol bevatte. Dat hormoon verklaarde volgens hen dat zeugen ineens niet meer drachtig werden, en niet MPA dat op varkens helemaal geen vruchtbaarheidseffect zou hebben. Maar andere deskundigen hielden het juist bij MPA en noemden de oestradiol helemaal niet.

Gebruik van groeihormonen

Beide stoffen bleken ook de groeisnelheid van varkens op te stuwen. Vandaar dat de Consumentenbond de sector ervan beschuldigde gebruik te maken van groeihormonen. Een wetenschapper van het RIVM uitte daar in dagblad Trouw zijn verbazing over, want MPA was allerminst aantrekkelijk wegens de vervettende werking. Hij kon zich dan ook niet voorstellen dat er bewust geknoeid zou zijn, maar de toon was al gezet.

Vorig jaar bleek dat het vervuilde suikerwater destijds ook in humane voeding terecht was gekomen al zou er volgens het RIVM geen gevaar voor de volksgezondheid zijn geweest. Minister Carola Schouten meldde dat allerlei borgingen er nu voor zorgen dat iets als een MPA-affaire niet meer voor kan komen.

Dit artikel is te lezen in Boerderij Vandaag van dinsdag 10 juli en is onderdeel van de rubriek Historisch.

Beheer
WP Admin