Per 2025 nieuwe screening middel bij herhaalde normoverschrijding
Gewasbeschermingsmiddelen die te vaak in te hoge concentraties in oppervlaktewater worden aangetroffen, worden door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) vanaf volgend jaar opnieuw beoordeeld. Het kan zijn dat de gebruiksvoorschriften worden aangescherpt. Dat heeft Ctgb besloten.
De nieuwe beleidsregels zijn vandaag gepubliceerd in de Staatscourant. De aanpassing van de beleidsregels gaat in vanaf 2025. De nieuwe regels zijn eerder dit jaar ter consultatie gepubliceerd.
Ctgb baseert zich op de Bestrijdingsmiddelenatlas. Als blijkt dat van bepaalde stoffen steeds sprake is van overschrijding van de normen, worden de middelen waarin die stoffen voorkomen opnieuw beoordeeld. Dat betekent dat wordt ingegrepen in een bestaande toelating. Wanneer er geen bijzonderheden zijn, worden gewasbeschermingsmiddelen eens in de tien jaar herbeoordeeld.
Een structurele overschrijding van de toelatingsnorm doet zich voor als ‘veelvuldige overschrijdingen, over meerdere jaren en op meerdere meetpunten optreden’, aldus het Ctgb. Het gaat om achtereenvolgende overschrijdingen in een reeks van drie aansluitende jaren.
Landbouworganisaties kritisch
LTO Nederland en andere landbouworganisaties, producentenorganisaties reageren kritisch op het voorgenomen besluit. In reactie op de consultatie eerder dit jaar stelden ze te vrezen voor oneerlijke concurrentie. Dit omdat de regels in Nederland gaan afwijken van de rest van Europa. Ctgb stelt zich bij het nieuwe beleid te baseren op Europese regelgeving.
Daarbij komt dat LTO Nederland, BO akkerbouw, NFO, ZLTO, Plantum en Croplife vinden dat de kwaliteit van de Bestrijdingsmiddelenatlas moet worden geborgd, voordat de gegevens uit de atlas worden gebruikt om beperkingen op te leggen aan de toelating van gewasbeschermingsmiddelen.
De Bestrijdingsmiddelenatlas wordt uitgegeven door het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden en gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, in samenwerking met Rijkswaterstaat-Water, Verkeer en Leefomgeving, Unie van Waterschappen, Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en Ctgb.
In de beleidsregels houdt Ctgb er rekening mee dat waterschappen verschillende analysemethoden gebruiken. Maar niet alle methoden zijn in staat om de aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen goed vast te stellen. Croplife vindt dat er een uniforme, voor alle waterschappen geldende analysemethode moet gelden. Ctgb kan dat echter niet afdwingen.
Ctgb pakt stoffen in gewasbeschermingsmiddelen aan als die de toelatingsnorm in oppervlaktewater structureel overschrijden. Wanneer sprake is van terugkerende overschrijdingen herbeoordelen we de toelating tussentijds. Lees verder op onze site: https://t.co/zYHKLpIzyP
— Ctgb (@CTGB_NL) November 5, 2024
LEES MEER ARTIKELEN OVER GEWASBESCHERMING
Nieuwsbrief akkerbouw
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.