Koeien kunnen via de spenen geïnfecteerd worden met het vogelgriepvirus dat in Europa aanwezig is. – Foto: Jan Willem Schouten RundveeNieuws

Ook Europees H5N1-vogelgriepvirus kan in koeien vermeerderen

Het Friedrich Loeffler Institut (FLI, het Duitse officiële referentielaboratorium) heeft via een proef aangetoond dat ook H5N1-vogelgriepvirus dat in Europa aanwezig is, zich in koeien kan vermeerderen.

In de Verenigde Staten is op grote schaal vogelgriep uitgebroken onder de melkveestapel. Daar zijn inmiddels in twaalf staten ruim honderd melkveebedrijven officieel besmet. En het daadwerkelijk aantal ligt hoogstwaarschijnlijk fors hoger. Bedrijven hoeven zich namelijk niet verplicht te melden. Tot nu toe was nog niet duidelijk of er iets speciaals was aan het vogelgriepvirus dat daar rondgaat.

Het FLI heeft vanwege die situatie proeven gedaan om te onderzoeken hoe vatbaar koeien zijn voor hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1, de variant die nu in de VS rondgaat. Uit de eerste resultaten blijkt dat niet alleen de virusstam uit de Verenigde Staten zich in de uier van koeien zeer goed kan vermeerderen, maar ook de H5N1-stam die recent is gevonden bij een wilde vogel in Duitsland.

Duidelijke signalen van ziekte

In beide gevallen zijn koeien via de spenen geïnfecteerd en vertoonden de koeien daarna duidelijke signalen van de ziekte. Zo hadden ze een flinke daling van de melkproductie, andere melk en flinke koorts. Het FLI constateert dat het direct infecteren van de uier zeer relevant lijkt voor het oplopen van het virus.

De afgelopen 27 jaar zijn runderen veelvuldig in contact gekomen met de uitwerpselen van besmette wilde vogels, maar zijn soortgelijke uitbraken als in de VS nooit waargenomen, aldus het FLI. Hoe het eerste melkvee in de VS besmet is geraakt, is (nog) niet bekend. Wel is duidelijk dat melk van besmette dieren vervolgens een enorme virusbron vormt.

Geen verhoogd risico in Duitsland

Het FLI verhoogt het risico op vogelgriepuitbraken in Duitsland niet op basis van deze informatie. Het instituut acht de kans nog altijd zeer klein dat in Duitsland rundvee besmet zal raken met de H5-vogelgriepvirussen die rondgaan in Europa. Wel benadrukt het FLI het belang om goed op te letten. Bij onduidelijke ziekteverschijnselen in melkveestapels wordt geadviseerd om ook op vogelgriep te zoeken.

Het instituut benadrukt dat niet is aangetoond dat in Duitsland, of in andere landen van de wereld behalve de VS, koeien ooit besmet zijn geraakt met vogelgriep. Uit voorzorg heeft het FLI 1.400 monsters van Duitse koeien onderzocht op antistoffen, met name uit regio’s die veel te maken hebben met vogelgriep. Al deze resultaten waren negatief. Ook 350 melktankmonsters die zijn genomen en getest op aanwezigheid van het virus, waren allemaal vrij hiervan.

Het FLI onderzoekt nog 1.500 andere tankmelkmonsters. De volledige resultaten van de infectieproef zijn ook nog niet gedeeld, omdat dit onderzoek nog gaande is. Zodra dit afgerond is, zal de FLI hier meer over delen.

Beheer
WP Admin