Nieuw groot zonnepark Noordoostpolder deels in boerenhanden
De Noordoostpolder in Flevoland krijgt in de zomer van 2025 een van de grootste zonneparken van het land en de helft daarvan komt in handen van acht akkerbouwers en een melkveehouder. Deze negen boeren krijgen ook 50% van de opbrengsten.
De financiering voor dit zonnepark, Zonnepark Noordermeerdijk, is rond, alle contracten zijn getekend en er kan gestart worden met de bouw van het zonnepark. Dat meldde initiatiefnemer en energie- en afvalbedrijf HVC dinsdag 13 augustus. Het zonnepark telt straks 161.000 zonnepanelen en er wordt jaarlijks 93 miljoen kilowattuur groene stroom opgewekt. Dat staat gelijk aan het stroomverbruik van 37.500 huishoudens.
De gemeente Noordoostpolder heeft het gebied aan de Noordermeerdijk aangewezen, omdat deze gronden volgens de gemeente versnipperd zijn en minder rendabel zijn voor agrarisch gebruik. Naast de negen deelnemende boeren zijn er ook nog twee akkerbouwers die alleen grond beschikbaar hebben gesteld en daarvoor een vergoeding krijgen. De zonnepanelen worden tussen de windmolens in het gebied geplaatst. HVC opende ruim een maand geleden ook zonnepark Sunspace in dezelfde gemeente. Hiermee kunnen nog eens 17.500 huishoudens van groene stroom worden voorzien.
Samenwerken met andere zonneparken
Voor zonnepark Noordermeerdijk wordt een netaansluiting gerealiseerd op het bestaande hoogspanningsnetstation van Tennet. Via het zogenoemde ‘cable pooling’ wordt straks samengewerkt met een derde zonnepark van een andere ontwikkelaar dat ook nog gebouwd moet worden (Westermeerdijk). Cable pooling betekent dat twee grote zonneparken via één gezamenlijke netaansluiting worden aangesloten. Dat levert volgens HVC schaal- en efficiëntievoordelen op.
Het zonnepark gaat straks ook een bijdrage leveren aan het duurzaamheidsfonds van de gemeente Noordoostpolder. Het geld in dit fonds is bedoeld om de Noordoostpolder verder te verduurzamen. Inwoners van de gemeente kunnen van het zonnepark profiteren door, na de realisatie ervan, mee te investeren in obligaties met een vaste rente.
Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:
Moet men daar ook de terugleverkosten betalen, want ook daar leveren zij tijdens de piekuren aan het net?