Een monomestvergister van CCS voor de productie van groen gas. - Foto: Michel Velderman RundveeNieuws

Minder subsidie voor monovergister door rekenfout PBL

De subsidie voor de productie van groen gas door vergisting komt lager uit. Door een rekenfout is dit 20% tot 25% van het subsidiebedrag. Ondernemers zijn bang dat hun vergistingsproject nu niet kan doorgaan.

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat vindt het ‘heel vervelend’ dat boeren door een rekenfout minder SDE- subsidie dan verwacht krijgen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) had verkeerde cijfers gebruikt in een advies aan het ministerie voor de onlangs geopende stimuleringsregeling.

Plannen liggen stil of vervallen

“Door het omlaag brengen van de subsidie, komen hun plannen stil te liggen of zelfs te vervallen”, zegt Tijs de Bree, die als gedeputeerde in de provincie Overijssel energietransitie in zijn portefeuille heeft. De Bree stuurde eind vorige week een brandbrief aan demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie). Die brief is ondertekend door wethouders uit de meeste Overijsselse gemeenten.

De rekenfout heeft volgens De Bree “desastreuze gevolgen” voor meer dan honderd ondernemers in zijn provincie, met name voor boeren met een kleinschalig bedrijf. De gedeputeerde noemt de late wijziging van de regeling “zeer tegenstrijdig” met de overheidsambities op het gebied van duurzaamheid en klimaat. De Bree vindt het ook “niet eerlijk” tegenover de betrokken ondernemers.

Overstimulering voorkomen

“De aanpassing zelf is onvermijdelijk vanwege staatssteunafspraken in Europa die er zijn om overstimulering te voorkomen”, aldus een woordvoerdster van het ministerie van EZK in een schriftelijke reactie. “We hebben de fout daarom meteen nadat deze is ontdekt hersteld. We begrijpen het ongenoegen vanuit de sector, ook vanwege de stevige ambities die deze minister heeft om groen gas bij te mengen, en hebben daarom gekeken welke mogelijkheden we hebben.”

Het ministerie heeft het PBL – dat de fout enkele weken geleden opmerkte en daarna met aangepaste cijfers kwam – gevraagd om voor volgend jaar met een specifiek advies te komen voor kleinschalige monomestvergisters. “Zodat deze passend kunnen worden gestimuleerd.” Het ministerie denkt ook dat een wetsvoorstel dat nog in de maak is voor “extra perspectief voor financiering” kan zorgen. “We hopen dat hiermee de pijn enigszins verzacht wordt en dat projecten hier alsnog mee uit de voeten kunnen.”

Kamerleden van de VVD en SGP hebben onafhankelijk van elkaar een set Kamervragen over de kwestie ingediend.

Reacties

Beheer
WP Admin