Esther Ouwehand (PvdD) vindt landelijk ingrijpen in de regionale veehouderij nodig. - Foto: Roel Dijkstra AlgemeenNieuws

Kamer verdeeld over regionaal veehouderijbeleid

Moet Den Haag zich bemoeien met de politieke crisis over de veehouderij die is ontstaan in de gemeente Bladel? Ja, vindt de PvdD. Maar hoewel daar geen Kamermeerderheid voor is, is de politieke verdeeldheid over dit vraagstuk groot.

In het Brabantse Bladel stapte een wethouder op en daarmee sneuvelde de zittende coalitie, omdat er onenigheid is over uitbreidingsmogelijkheden voor de veehouderij. PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand wil hier een debat over voeren, omdat er volgens haar dringend behoefte is aan ingrijpen van Den Haag in het regionale veehouderijbeleid, met een landelijk veehouderijbeleid. SP, PVV, GroenLinks en PvdA steunden de PvdD in dit verzoek.

PvdD-Kamerlid Ouwehand wil hier een debat over voeren, omdat er volgens haar behoefte is aan ingrijpen van Den Haag in het regionale veehouderijbeleid met een landelijk veehouderijbeleid.

Geen meerderheid voor regionale-veehouderijdebat

Daarmee zijn 62 stemmen voor een debat. VVD, CDA, ChristenUnie en SGP wilden geen debat: 60 stemmen tegen. D66 en andere partijen spraken zich niet uit over een debat, waardoor er geen meerderheid (76 zetels) was voor een debat. Wel is duidelijk dat de meningen over het veehouderijbeleid sterk uiteenlopen en dat de kleine partijen mogelijk de doorslag gaan geven in of er een meerderheid komt of niet in dit dossier.