Foto: Fonterra RundveeNieuws

Fonterra verkoopt aandeel in Litouwse zuivelonderneming

De Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming Fonterra verkoopt haar aandeel van 10% in het Litouwse zuivelbedrijf Rokiskio Suris. De bestaande samenwerking wordt wel voortgezet.

Rokiskio Suris laat in een beursbericht weten de ruim 3,5 miljoen aandelen van Fonterra over te willen nemen voor een bedrag van  naar verwachting circa €7,9 miljoen. De aankoop moet komende maand plaatsvinden op de beurs van Vilnius.

Fonterra nam het belang in Rokiskio Suris in  2017. Het ging destijds om een investering  omgerekend zo’n €7 miljoen. Doel was om een toeleveringslijn van hoogwaardige weiproducten zeker te stellen. De stap paste in de strategie om wereldwijd het aantal melkpools uit te breiden. De inmiddels aangepaste strategie is echter gericht op het tot waarde brengen van Nieuw-Zeelandse melk. De verkoop van het belang in Rokiskio past dan ook in het hele rij van desinvesteringen door Fonterra in de afgelopen jaren.

Kaasproducenten

Rokiskio is een van de grotere en bekendere kaasproducenten in Centraal- en Oost-Europa. De zuivelonderneming verwerkt in drie fabrieken meer dan 500 miljoen kilo melk tot kaas, boter, weiproteïne en melkpoeder. Naast het moederbedrijf  zijn er vijf dochterondernemingen waarvan twee in Letland. Ongeveer twee derde van de productie is bestemd voor export buiten Litouwen. De nettowinst kwam in 2022 uit op €12,5 miljoen bij een omzet van circa €360 miljoen.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin