Fonterra investeert in productie wei-eiwitingrediënten
Fonterra breidt zijn fabriek voor de productie van wei-eiwitingrediënten in Studholme uit. Het gaat om een investering van €42 miljoen (NZD 75 miljoen). Dat heeft de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant bekend gemaakt. De locatie, gelegen op het zuidereiland, moet gaan fungeren als hub voor hoogwaardige eiwitingrediënten, onder meer geschikt voor medische- en sportvoeding.
De investering past volgens CEO Miles Hurrel binnen de strategie van de onderneming om waarde te creëren via een toonaangevend ingrediëntenbedrijf. “De uitbreiding van onze vestiging in Studholme stelt ons in staat de productie van dit hoogwaardige product te verhogen en uiteindelijk de opbrengsten voor boeren te vergroten”, aldus Hurrell.
Naar verwachting groeit de wereldwijde markt voor wei-eiwitingrediënten komende 4 jaar met circa €9 miljard, zo geeft Richard Allen, directeur Global Markets Ingredients aan. Het gaat om een jaarlijkse groei van 7%. Door uitbreiding van Fonterra’s productiecapaciteit voor functionele eiwitten kan het aanbod voor bestaande klanten worden versterkt. Daarbij ontstaat ruimte voor nieuwe klanten.
Nieuwe banen
De werkzaamheden starten komende maand en de eerste producten rollen naar verwachting in 2026 van de band. De uitbreiding levert 6 nieuwe banen op. Het project ondersteunt ook de transitie van kolen naar een kolenvrij alternatief. Fonterra heeft toegezegd uiterlijk in 2037 volledig van kolen af te willen stappen.
Fonterra nam de fabriek in Studholme in 2012 over van NZ Dairies. Vijf jaar later startte Fonterra er met de productie van wei-eitwitconcentraat. Daarnaast produceert Fonterra op dezelfde locatie volle melkpoeder, karnemelkpoeder en melkvervangers voor kalveren.