Melkvee in Ierland. De Europese melkprijs daalde in april naar gemiddeld € 43,97 per 100 kilo melk, voornamelijk door aanpassingen in de uitkeringen aan Ierse melkveehouders vanwege extreme weersomstandigheden. – Foto: Matthijs Verhagen RundveeNieuws

EU-melkprijs zakt bijna halve euro in april

De Europese melkprijs daalt in april naar gemiddeld € 43,97 per 100 kilo, €0,49 lager dan de vorige maand en 2% lager dan vorig jaar. Aanpassingen in vergoedingen zijn de oorzaak.

De berekende Europese melkprijs komt in april uit op gemiddeld € 43,97 per 100 kilo melk. Dat blijkt uit de maandelijkse EDF-ZuivelNL Internationale Melkprijsvergelijking. In vergelijking met een maand eerder is dat een daling van € 0,49. In vergelijking met vorig jaar is de melkprijs nog 2% lager.

Lees verder onder de grafiek

Aanpassing vergoedingen oorzaak

De daling van de melkprijs ten opzichte van een maand eerder wordt veroorzaakt door een aanpassing van de uitkering die Ierse melkveehouders ontvangen in verband met de extreme weersomstandigheden. Dit effect is het grootst bij Dairygold. De zuivelonderneming betaalt € 2,82 minder uit, wat resulteert in een prijs van € 40,74 per 100 kilo melk. Tirlan zakt € 0,92 in de melkprijs, terwijl Kerry de melkprijs gelijk kan houden op € 43,67 per 100 kilo melk.

De laagste melkprijs onder de onderzochte melkfabrieken is die van Saputo uit het Verenigd Koninkrijk, dat een seizoenskorting van € 2 toepast. Hierdoor komt de melkprijs uit op € 39,67. De hoogste uitbetaler is Capsa Food, maar de berekening in april is op basis van 100% A-melk, zonder extra toeslagen. Hierdoor komt de melkprijs uit op € 46,97, een daling van € 3,06. FrieslandCampina kan redelijk meekomen met de top. Met € 45,31 per 100 kilo melk staat de melkprijs op de vierde plaats, achter de Franse zuivelondernemingen Danone en Savencia. DMK betaalt in april € 44,91 per 100 kilo melk uit, en voor leveranciers aan Micobel is het nog minder, namelijk € 43,10. LDA volgt met € 42,51 per 100 kilo melk.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin