- Foto: Canva AlgemeenNieuws

Brabantse vleeshandelaren in opspraak

Twee Brabantse vleeshandelaren hebben volgens NRC jarenlang zaken gedaan met bedrijven die op de Amerikaanse terrorisme-sanctielijst staan.

Wanneer handel met bedrijven op die lijst in de Amerikaanse dollar plaatsvindt, is sprake van een overtreding van de Amerikaanse wet. Het gaat om handelsbedrijf Meat Plus en vleesbedrijf Teeuwissen, dat slachtafval verwerkt en verhandeld, en inmiddels onderdeel is van de Duitse Saria Group. De bedrijven zouden handel hebben gedreven met bedrijven die eigendom zijn van de Libanees Kassim Tajideen. De Libanees staat op de terrorisme-sanctielijst (OFAC) van de Amerikanen vanwege vermeende financiering van Hezbollah.

Voor miljoenen aan kippenvlees verhandeld

De bedrijven verhandelden voor miljoenen aan met name kippenvlees naar Congo. NRC baseert zich voor zijn onderzoek op 3,5 miljoen documenten van de Afrikaanse bank BGFI. NRC kreeg deze samen met achttien mediapartners en vijf ngo’s uit achttien landen in handen via een datalek door klokkenluiders.

Volgens NRC sloegen diverse grote banken in Europa meermaals aan op de betalingen, maar liepen die desondanks toch gewoon door. In Nederland werden de betalingen geaccepteerd door de Rabobank en ABN Amro. Zowel betrokken bedrijven als banken riskeren daarmee enorme boetes.

Veehandelaren wisten van sanctielijst

Meat Plus-eigenaar José Lago Conrado (Nederlander van Portugese origine) erkent in NRC de handel met deze bedrijven, ook nadat de eigenaar op de Amerikaanse sanctielijst kwam te staan. Ook Jalal Laham, een Nederlandse zakenpartner van Kassim Tajideen, zegt te hebben geweten dat Tajideen op de sanctielijst stond. Hij dacht dat hij daar wel vanaf gehaald zou worden omdat Tajideen in België ondanks onderzoek niet is veroordeeld voor terrorismefinanciering.

Beheer
WP Admin