Ter illustratie, het bedrijf op de foto heeft geen link met de overdracht van vogelgriep op rundvee. Foto: Charles Keijzer RundveeNieuws

Amerikaanse koeien besmet met vogelgriep

Op twee melkveehouderijen in Texas en twee in Kansas zijn koeien positief getest op vogelgriep. Dat leidt bij de getroffen dieren tot 10 tot 20% minder melk. De besmetting komt van wilde watervogels, de koeien dragen de ziekte niet op elkaar over.

Al enkele weken gaat een mysterieuze ziekte rond onder het melkvee in het noordwesten van Texas, Kansas en New Mexico. De koeien verliezen de vreetlust en de productie daalt 10 tot 20%. Bij getroffen dieren piekt de ziekte in ongeveer drie tot vier dagen en duurt tien tot veertien dagen. Oudere melkkoeien lijken vaker getroffen en procentueel meer melk te verliezen dan vaarzen.

“Het lijkt het erop dat het vooral dieren treft die in het midden tot laat in de lactatie zitten”, stelt directeur Fred Gingrich van de Amerikaanse vereniging van rundveedierenartsen AABP. “Het is juist ongebruikelijk dat er iets aan de hand is bij oudere dieren, en niet bij verse koeien.”

De veroorzaker is nu geïdentificeerd als hoog pathogene aviaire influenza (HPAI), beter bekend als vogelgriep. DNA-onderzoek van het vogelgriepvirus toont aan dat de koeien besmet zijn met dezelfde stam die al twee jaar rondgaat onder wilde watervogels en pluimveebedrijven raakt.

10% van de koeien besmet

Volgens het Amerikaanse landbouwministerie USDA is op de positief geteste bedrijven ongeveer 10% van de dieren besmet. Deze besmetting gaat echter niet over van koe op koe. Daarom zijn geen vervoersbeperkingen ingesteld. De eerste tests door het National Veterinary Services Laboratories hebben geen veranderingen in het virus gevonden die het beter overdraagbaar zou maken op mensen. Dit zou erop wijzen dat het huidige risico voor het publiek laag blijft.

Rundveehouders krijgen de raad om de hygiëneprotocollen strikt na te leven. Vooral reiniging van drinkbakken krijgt daarbij de nadruk. Contact met watervogels ligt daar namelijk voor de hand in de open stallen in deze regio van de Verenigde Staten.

Texas heeft zo’n 645.000 melkkoeien, New Mexico 243.000 en Kansas 172.000 melkkoeien. In deze staten loopt veel meer vleesvee. Texas telt zo’n 4,5 miljoen stuks vleesvee, New Mexico 450.000 stuks en Kansas ruim 1,4 miljoen stuks vleesvee.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin