Op een biologisch akkerbouwbedrijf verwijdert een medewerker met een onkruidplukker overgebleven onkruiden uit een gewas valeriaan. - Foto: Koos van der Spek AkkerbouwNieuws

RVO verlengt subsidieregeling, storing website

RVO verlengt de aanvraagperiode voor de subsidieregeling ‘Geïntegreerde gewasbescherming’. Via de regeling kunnen subsidies aangevraagd worden voor allerlei machines zoals een rotorkopeg, schijveneg of ecoploeg.

De regeling is vandaag geopend en het lijkt erop dat het budget massaal wordt overtekend. Intussen kampt de RVO-website echter al de hele dag met storingen, waardoor boeren en adviseurs er maar mondjesmaat doorheen komen. Op X, voorheen Twitter, regent het gefrustreerde reacties.

Wie eerst komt, eerst maalt

Bij de regeling is min of meer sprake van een ‘wie het eerst komt, eerst maalt’-systeem. De regeling staat in principe open vanaf 1 september 2023 09:00 uur tot en met 29 september 2023 17:00 uur. Maar zodra het aantal aanvragen boven het beschikbare budget komt, wordt geloot tussen de aanvragen die op de laatste dag binnenkwamen.

Dat dreigt al op de eerste dag – vandaag – te gebeuren. RVO laat weten dat in ieder geval aanvragen ingediend tot komende maandag (4 september) 23.59 uur meeloten om iedereen – die door de storingen op de website vandaag geen aanvraag konden indienen – een eerlijke kans te geven. In totaal is € 5 miljoen beschikbaar voor de regeling.

Oorzaak onbekend

Wat de oorzaak van de storing is, is niet bekend. Volgens RVO heeft dit niets te maken met de agrarische regelingen die vandaag opengingen. De storingen begonnen al om 5.00 in de nacht van donderdag op vrijdag. Toen waren de regelingen nog niet open. Bij RVO wordt gewerkt aan een oplossing.

Een woordvoerder van de dienst kan niet zeggen op welke termijn RVO de storingen hoopt te verhelpen. Mochten er maandag nog steeds storingen zijn, dan wordt maandag beoordeeld of de regeling langer openblijft. “Wie er vandaag niet doorheen komt, vist in ieder geval niet achter het net”, zo laat de woordvoerder weten.

Regeling GLB-kennisvouchers ook open

Ook een andere subsidieregeling voor de landbouw ging vandaag open: die voor de GLB-kennisvouchers. Ook daar worden aanvragen beoordeeld op volgorde van binnenkomst. Volgens RVO dreigt daar geen directe overschrijding en is het daar dus niet nodig om de voorwaarden aan te passen. “Dezelfde oproep geldt daar wel: blijf het proberen”, laat de woordvoerder van RVO weten.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. De storingen zijn, helaas, nog niet verholpen, wat betekent dat alleen de geluksvogel, de IT nerd en/of de aanhouder met zeeën aan tijd er doorheen zullen komen. Intermediairs zeg maar.
    Want het is weekend, en RVO is naar huis.
    De zelfvoorzienende kleine boer vist voor deze regeling achter het net.

Beheer
WP Admin