FrieslandCampina verhoogt de melkprijs in juni met € 0,50. – Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

FrieslandCampina verhoogt melkprijs juni met € 0,50

FrieslandCampina verhoogt de melkprijs met € 0,50, waardoor de garantieprijs uitkomt op € 47,75 per 100 kilo melk. Deze verhoging is volgens de zuivelverwerker gebaseerd op de verwachting dat referentieprijzen zullen stijgen als gevolg van hogere prijzen voor basiszuivelproducten.

De melkprijs is sinds januari € 3 in prijs gestegen, waarbij in de laatste voorgaande maanden een correctie op de melkprijs kwam, als gevolg van te laag ingeschatte melkprijzen van de referentiebedrijven. Inmiddels is het niveau van de garantieprijs € 4,50 hoger dan in dezelfde maand van 2023. De door Boerderij berekende basismelkprijs komt uit op € 46,90 per 100 kilo melk, gecorrigeerd op de bijdrage van € 0,055 per 100 kilo melk.

Tekst gaat door onder kader

Biologische melkprijs stijgt ook

De biologische garantieprijs komt met een verhoging van € 0,75 uit op € 57,25 per 100 kilo melk. FrieslandCampina meldt dat in deze melkprijs wel een aantal prijscorrecties de oorzaak zijn van een prijsverhoging. De prijsverlaging van € 1,50 afgelopen april is nog niet volledig goedgemaakt. Toen daalde de prijs naar € 56,50 per 100 kilo melk. Een maand eerder werd nog een flinke prijsverhoging van € 2,50 doorgevoerd. Gemiddeld ligt de garantieprijs in het eerste halfjaar op € 56,54 per 100 kilo melk. In dezelfde periode een jaar eerder kwam de gemiddelde garantieprijs uit op € 60,75 per 100 kilo melk. De genoemde prijzen zijn exclusief btw.

Positieve zuivelmarkt

De zuivelmarkt is in enkele weken tijd flink aangetrokken. De seizoensmatige melkpiek blijft achter ten opzichte van de verwachting, waardoor kopers snel zuivelproducten moesten kopen. Daarbij werd het weer beter met hogere temperaturen, waardoor de vraag naar vloeibare producten sterk aantrok. Dat zorgt ervoor dat alle zuivelproducten in prijs zijn gestegen.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin