Fonterra komt binnenkort met een CO2-reductiedoel voor zijn leden-melkveehouders. - Foto: Andrea Disco AlgemeenNieuws

Fonterra komt met CO2-doel voor melkveehouders

Fonterra komt binnenkort met een CO2-reductiedoel voor zijn leden-melkveehouders. Dat meldt Rural News.

De Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming wilde de plannen voor het reduceren van de zogenoemde Scope 3 emissies op melkveebedrijven al afgelopen zomer communiceren. Toen stuitte Fonterra echter op weerstand binnen de coöperatie. Leden-melkveebedrijven staan onder druk van oplopende rentekosten, gestegen kosten en lagere opbrengstprijzen. Reden om de aankondiging met een half jaar op te schuiven.

Fonterra staat onder druk

Fonterra geeft aan dat de zuivelonderneming zelf ook onder druk staat van overzeese markten, grote klanten en banken om stappen te zetten wat betreft duurzaamheid. Hoewel de coöperatie haar Scope 1- en 2-emissies, voornamelijk veroorzaakt door productielocaties en transport, al heeft verminderd, is er nog geen doel gesteld voor Scope 3 emissies. Deze hebben betrekking op de indirecte emissies van de leveranciers die samen goed zijn voor meer dan 90% van Fonterra’s totale uitstoot.

Bijna de helft van de broeikasgasemissies in Nieuw-Zeeland is afkomstig uit de landbouw. Topman Miles Hurrel geeft aan zich te beseffen dat de zuivelindustrie met oplossingen moet komen. Vooral met het reduceren van de emissies van het broeikasgas methaan lijken er grote stappen te worden gezet.

Reacties

  1. Fonterra moet gewoon doen wat de politici doen. lachen en knikken. Politici hebben geen idee hoeveel CO2 of methaan er in de lucht zit. Als ze gevraagd worden zijn de antwoorden meestal in percentages. Methaan zit maar 1.7 deeltjes per miljoen van in de lucht en wordt bovendien snel afgebroken. 1.7ppm is te weinig om ook maar ergens op van invloed te zijn.

Beheer
WP Admin