McCain beloont regeneratieve landbouwindicatoren als weerbare bodems, gewasdiversiteit, minimalisering van bodembewerking, vermindering van toxiciteit van gewasbeschermingsmiddelen en het verhogen van het organischekoolstofgehalte. - Foto: Bert Jansen AkkerbouwNieuws

McCain verdubbelt omvang programma regeneratieve landbouw

McCain wil de omvang van zijn programma voor regeneratieve landbouw dit jaar verdubbelen. Het vorig jaar gelanceerde programma is boven verwachting verlopen, volgens de Canadese wereldleider in diepvriesproducten op basis van aardappelen. Deelnemers komen in aanmerking voor een rentekorting voor apparatuur die nodig is voor regeneratieve landbouw.

Afgelopen jaar hebben 34 telers, samen goed voor meer dan 800 hectare aardappelen, de eerste fase van het programma doorlopen. McCain beloont regeneratieve landbouwindicatoren als weerbare bodems, gewasdiversiteit, minimalisering van bodembewerking, vermindering van toxiciteit van gewasbeschermingsmiddelen en het verhogen van het organischekoolstofgehalte.

Om extra financiële steun te bieden, naast de premie van € 5 per ton aardappelen voor deelnemers aan het programma, hebben McCain en Rabobank hun partnerschap versterkt om de volgende stap in de transitie te ondersteunen. Deelnemers aan het programma kunnen vanaf 2024 in aanmerking komen voor een nieuwe rentekorting voor apparatuur die nodig is voor regeneratieve landbouw. Rabobank biedt, net als McCain, een korting van 150 basispunten.

Komende jaren programma verder uitbouwen

Naast financiële ondersteuning richt het programma van McCain zich op het ontwikkelen en delen van kennis. McCain verzamelde en analyseerde gegevens van de deelnemers, hun landbouwpraktijken en hun landbouwgrond. Volgens McCain is een opvallend voorlopig resultaat dat de deelnemers bovengemiddeld geïnteresseerd zijn in bodembedekking als een van de regeneratieve landbouwindicatoren. Gemiddeld hadden de deelnemers meer dan 240 dagen bodembedekking.

McCain wil het programma komende jaren verder uitbouwen om in 2030 regeneratieve landbouwpraktijken te implementeren op het gehele aardappelareaal.

McCain telt wereldwijd meer dan vijftig productielocaties, waarvan tien in Nederland.

Lees ook: McCain biedt akkerbouwers premie voor duurzaam geteelde aardappelen

Beheer
WP Admin