AlgemeenAchtergrond

Zware trekker zonder rijbewijs volgens Eurlings “anomalie”

Minister Eurlings (V&W) vindt het abnormaal dat zwaar landbouwverkeer bereden mag worden door chauffeurs zonder bewezen rijvaardigheid.

Zo motiveert de minister van Verkeer en Waterstaat zijn voornemen tot invoering van het rijbewijs BE. De Tweede Kamer praat daar aanstaande donderdag over.

“Het is een anomalie (afwijking) dat voertuigen met eenzelfde omvang en gewicht van zware vrachtautocombinaties door steden en op provinciale wegen mogen rijden zonder dat de bestuurders daarvan aantoonbaar over de benodigde rijvaardigheid beschikken”, aldus Eurlings in een brief aan de Kamer.

Het verontrust de minister dat het aantal ernstige ongevallen met landbouwvoertuigen niet net zo snel afneemt als in het overige verkeer. De toedracht van ongevallen met landbouwvoertuigen is divers. Daarom begint de aanpak van de verkeersonveiligheid bij deze voertuigen wat Eurlings betreft met algemene rijvaardigheidseisen. Hij wil het rijbewijs BE (voertuig plus aanhanger) invoeren voor trekkerbestuurders die harder willen en kunnen rijden dan de thans toegestane 25 km/u. Die mogen dan maximaal 45 km/u. Als de bestuurder maximaal 25 km/u wil rijden, hoeft hij geen rijbewijs.

Lees ook Snelle boer moet rijbewijs hebben op tractor

Beheer
WP Admin