RundveeAchtergrond

Zuivelmarkt zakt langzaam weer weg

De zuivelnoteringen van het Productschap Zuivel (PZ) geven deze week nog hogere prijsniveaus aan, maar de dagprijzen voor boter, poeders en vloeibare producten dalen helaas voor de boeren al weer.

Oorzaak is dat de vraagpiek van begin juni weer is weggeëbd en de export door de onzekere markten ook niet meer zo hard loopt. Volgens zuivelhandelaren prijst Europa zich zelfs alweer iets uit de markt. Wie voordelige poeders wil kopen, kan ook nog steeds prima in Nieuw-Zeeland terecht. Daar kan nog altijd worden geleverd uit de voorraad van het voorbije seizoen.

Een bevestiging dat nog altijd onzekerheid bestaat over de prijsniveaus biedt de aanmelding van boter voor private (gebsubsidieerde) opslag. Die loopt nog altijd vlot door. Daardoor wordt de druk op de dagmarkt nog altijd verlicht, maar de notering is alweer gezakt naar 2.400 euro per ton, tegen 2.700 euro volgens de PZ-notering.

Ook de kaasmarkt wil niet echt omhoog, ondanks verwoede pogingen van onder meer FrieslandCampina om het product duurder in de markt te zetten. Het aanbod is simpelweg nog te groot.

Anders dan de boterprijs is de roomprijs nog redelijk goed. Begin deze week stond die op bijna 3.350 euro per ton, nu is die licht gedaald tot ongeveer 3.330 euro.

De spotmarkt voor rauwe melk houdt zich prima, zeker gezien de omstandigheden. FrieslandCampina moet door een storing in Lochem nog steeds veel melk onverwerkt verkopen. DOC kampt naar verluidt ook met een storing en dan zijn er nog andere aanbieders van rauwe melk. Desondanks blijft de spotprijs schommelen rond de 29 tot 30 cent per kilo franco. Af boerderij is dat ongeveer 1,5 cent per kilo minder.

Prognose: lagere prijzen.

Beheer
WP Admin