RundveeAchtergrond

Zuivelmarkt belandt in rustiger vaarwater

De zuivelmarkt beleeft dit jaar geen kerstdip. Daarvoor is de vraag te groot en zijn de prijzen te hoog, maar rustiger wordt het wel in de handel. De rust sloeg deze week met name toe na de laatste internetveiling van Fonterra. Daar werden in een hoge markt weer hogere verkoopprijzen gerealiseerd. Kennelijk schrikt dat een aantal kopers af.

De verwachting is echter dat de vraag naar zuivel op de wereldmarkt groot blijft. Reden is dat de melkproductie in de belangrijkste productiegebieden op de wereld volgens een recente inventarisatie nog steeds 0,5 procent achter blijft bij vorig jaar. Met name in China loopt de productie naar verluidt flink achter. De berichten zijn dat de eigen productie dit jaar 15 tot 20 procent lager is dan vorig jaar. Dat is dan ook de verklaring voor het feit dat China ook dit jaar weer meer Nieuw-Zeelandse melkpoeder koopt, ondanks alle pogingen van China om de afhankelijkheid op zuivelgebied te verminderen. Voor Europa schept dat gunstige omstandigheden. Dat is ook te zien aan de Nederlandse en Europese zuivelnoteringen. Die gaan nog steeds omhoog. Dat de melkproductie in een reeks EU-lidstaten ook nog steeds oploopt is daarvoor geen beletsel. Wel wordt de koers van de euro ten opzichte van de dollar weer ongunstiger.

De notering voor foliekaas blijft iets onder druk staan, maar de exportvooruitzichten blijven goed. Het laatste nieuws is dat Rusland de beperkingen voor Bel Leerdammer weer heeft opgeheven. Nieuwe maatregelen als gevolg van de recente inspectie zijn (nog) niet in beeld.

Prognose: licht hogere prijzen

Beheer
WP Admin