RundveeNieuws

Zuivelhandelaar Ecoval wijzigt management

Nijmegen – Bij zuivelhandelaar Ecoval is Anthonie Zoomers teruggekeerd als algemeen directeur. Hij vervangt daarmee Frans Looman, die nog wel bij het bedrijf werkt. De directiewisseling volgt volgens ingewijden op teleurstellende resultaten bij de oudste zuivelhandelaar van Nederland.

Zoomers is volgens Ecoval niet bereikbaar voor commentaar. Ook anderen bij het bedrijf willen niets zeggen over de situatie bij het bedrijf.

Het jaarverslag over 2010 maakt melding van een nettoverlies van 4 miljoen euro bij een 190 miljoen euro hogere omzet (totaal 477 miljoen) dan in 2009. Ook over 2011 zouden verliezen zijn geleden.

Zoomers was van 2006 tot en met 2008 algemeen directeur (CEO) bij Ecoval holding. Hij was eerder in dienst bij onder meer Friesland Foods, Campina en Avebe. Na 2008 werd hij voorzitter van de raad van toezicht bij Ecoval. Sinds kort treedt hij weer op als CEO.

Een duidelijke verklaring voor de problemen ontbreekt. Zuivelhandelaren melden dat in de voorbije jaren veel handelaren (traders) zijn vertrokken bij het handelshuis. Kritiek is dat het bedrijf te veel zou worden geleid als een productiebedrijf.

Ecoval zelf noemt in het jaarverslag over 2010 importbelemmeringen en een schikking met de Amerikaanse autoriteiten als redenen voor het verlies. Door het plotseling sluiten van grenzen voor bepaalde zuivelproducten door Rusland zou een schade van 4,4 miljoen euro zijn opgelopen. Met de Amerikaanse toezichthouder op de termijnmarkt (CFTC) werd een schikking van ruim 1,4 miljoen euro bereikt. Dit volgde uit een veroordeling van Ecoval Dairy Trade in de VS voor marktmanipulatie. Ook zou Ecoval last hebben gehad van hogere financieringskosten.