RundveeNieuws

Zuivelhandelaar Ecoval gaat focus verleggen

Nijmegen – Handelshuis in zuivelproducten Ecoval verlegt de focus. Het bedrijf, een van de drie grote zuivelhandelshuizen in Nederland, gaat zich sterker richten op handel met Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, waarbij zuivelgrondstoffen vooral worden aangekocht in Europa en Noord- en Zuid-Amerika.

Dit bevestigt voorzitter van de raad van commissarissen en waarnemend algemeen directeur Anthonie Zoomers. Hij weerspreekt geluiden als zou Ecoval in problemen verkeren en algemeen directeur Frans Looman terzijde zijn geschoven. ”Looman heeft juist met succes een reorganisatie afgerond, waardoor we nu weer goed staan gepositioneerd om met een prima rendement te gaan draaien. Looman gaat het nu wel iets rustiger aan doen. Hij blijft echter beschikbaar als adviseur.”

Zoomers erkent dat Ecoval een paar lastige jaren heeft doorgemaakt. In 2010 werd verlies gedraaid en in 2011 ook. Dat laatste ligt volgens Zoomers vooral aan afrondende lasten en voorzieningen vanwege de accentverschuiving en de reorganisatie. ”We hebben afgelopen jaar volledig schoon schip gemaakt en de balans keurig versterkt. Ook hebben we weer nieuwe traders aangetrokken.”

Verhalen als zou Ecoval de bakens niet tijdig hebben verzet naar de gewijzigde omstandigheden in de zuivel en dat de echte handelscultuur is verdwenen, kloppen volgens Zoomers niet. ”Ecoval staat er sterk voor. Een klein stukje van de business hebben we afgestoten, maar dat levert ook direct rendement op. Met de rest gaan we voluit verder.”