RundveeAchtergrond

Zomerrust slaat al toe op zuivelmarkt

De zuivelmarkt begint al een beetje in de periode van zomerrust te komen. Op veel markten is de handel al behoorlijk kalm geworden.

De Fonterra-veiling van eerder deze week maakte het het voor de Europese zuivel nog even iets lastiger. Daar gingen de prijzen voor met name het voor Europa als exportproduct belangrijke magere melkpoeder zo ver onderuit dat ze onder de Amerikaanse prijzen uitkwamen en op vrijwel gelijke voet met de europese. Even snel wat extra product wegzetten buiten de EU lijkt er dus niet zomaar meer bij.

De markt voor boter en room is vrij rustig. De roomprijzen maakten deze week een licht herstel door. De prijzen schommelden tussen de €3300 en €3350 per ton. Hoe de boterprijs zich de komende weken zal ontwikkelen is spannend. Dankzij de grote volumes die zijn weggezet in particuliere opslag is de markt behoorlijk schoon, maar export is eigenlijk niet mogelijk en vanaf 15 augustus komen de eerste partijen boter al weer uit de opslag. Als deze boter dan al verkocht is, bestaat er geen probleem. Als het product dan nog moet worden verkocht, liggen de zaken anders.

De kaasmarkt is behoorlijk stabiel. Een paar grote aanbieders probeert de prijzen omhoog te krijgen, maar dat wil nog altijd niet erg lukken. Een geluk is wel dat de totale stroom melk langzaam krimpt. Maar al lukt het niet om de kaasprijs omhoog te krijgen, toch is en blijft de productie va kaas en wei de best renderende wijze van melkverwaarding. De goede weiprijs draagt daar veel aan bij.

De spotmartkt voor rauwe melk is deze week vrijwel gelijk aan die van vorige week. Er is nog altijd een ruime beschikbaarheid van dit poduct. De markt voor melkconcentraat blijft ook nog ruim, terwijl er sprake is van een ruime bandbreedte.

Prognose: licht dalende prijzen.

Beheer
WP Admin