Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Zoeken naar efficiënte watergift voor zaaiuien

In een gezamenlijk project van uiensorteerbedrijf Monie uit het Zeeuwse Nieuwdorp en loonbedrijf Knuit uit Heinkenszand wordt op 2 hectare van een perceel zaaiuien druppelirrigatie aangelegd.

 • In de druppelproef wordt gekeken naar het effect van druppelen ten opzichte van traditioneel beregenen. Daarnaast wordt ook ervaring opgedaan met het aanleggen van zo’n systeem. Onder controlerend oog worden hier de druppeltape tussen de rijtjes gelegd. Tape zit plat op de rol en krijgt zijn ronde vorm pas wanneer er druk op komt. - Foto's: Anton Dingemanse

  In de druppelproef wordt gekeken naar het effect van druppelen ten opzichte van traditioneel beregenen. Daarnaast wordt ook ervaring opgedaan met het aanleggen van zo’n systeem. Onder controlerend oog worden hier de druppeltape tussen de rijtjes gelegd. Tape zit plat op de rol en krijgt zijn ronde vorm pas wanneer er druk op komt. – Foto’s: Anton Dingemanse

 • Broere Beregening uit Waddinxveen adviseert en begeleidt de bevloeiingsstrategie. De machine om de slangen te leggen is van Broere en is door Knuit iets aangepast. De druppeltape wordt met grond bedekt om verwaaien en drinkschade van wild te voorkomen.

  Broere Beregening uit Waddinxveen adviseert en begeleidt de bevloeiingsstrategie. De machine om de slangen te leggen is van Broere en is door Knuit iets aangepast. De druppeltape wordt met grond bedekt om verwaaien en drinkschade van wild te voorkomen.

 • Op een bed van 5 rijen komt de druppeltape tussen de eerste 2 en tussen de laatste 2 rijtjes. Tijdelijk wordt met een stukje karton de plaats gemarkeerd waar de koppelingen in de grond liggen.

  Op een bed van 5 rijen komt de druppeltape tussen de eerste 2 en tussen de laatste 2 rijtjes. Tijdelijk wordt met een stukje karton de plaats gemarkeerd waar de koppelingen in de grond liggen.

 • Het doel is uiteraard om te zien hoe de uien met bevloeiing zich ontwikkelen ten opzicht van de niet bevloeide uien. Dan moeten de uien op het hele perceel wel boven staan. Daarom wordt in ieder geval tot het bevloeiingssysteem bedrijfsklaar is het perceel zo nodig beregend.

  Het doel is uiteraard om te zien hoe de uien met bevloeiing zich ontwikkelen ten opzicht van de niet bevloeide uien. Dan moeten de uien op het hele perceel wel boven staan. Daarom wordt in ieder geval tot het bevloeiingssysteem bedrijfsklaar is het perceel zo nodig beregend.

 • Om te voorkomen dat door bijvoorbeeld de waterdruk of verwaaien de druppeltapes losschieten ligt de aanvoerleiding in een greppel. Een medewerker van Monie knipt hier de tape op lengte om aan te sluiten.

  Om te voorkomen dat door bijvoorbeeld de waterdruk of verwaaien de druppeltapes losschieten ligt de aanvoerleiding in een greppel. Een medewerker van Monie knipt hier de tape op lengte om aan te sluiten.

 • De druppeltape wordt op de aanvoerleiding aangesloten. Dit moet ondanks de betrekkelijk lage druk secuur gebeuren om lekkage te voorkomen.

  De druppeltape wordt op de aanvoerleiding aangesloten. Dit moet ondanks de betrekkelijk lage druk secuur gebeuren om lekkage te voorkomen.

 • Het laatste stuk aanvoerleiding tussen pomp en perceel moet nog ingefreesd worden.

  Het laatste stuk aanvoerleiding tussen pomp en perceel moet nog ingefreesd worden.

 • De elektrische pomp met filters is gearriveerd en wordt op zijn plaats gezet om aangesloten te worden. Vanwege de lage werkdruk heeft een elektrische pomp de voorkeur boven een dieselpomp.

  De elektrische pomp met filters is gearriveerd en wordt op zijn plaats gezet om aangesloten te worden. Vanwege de lage werkdruk heeft een elektrische pomp de voorkeur boven een dieselpomp.

 • Voor er gestart wordt pompt hier een monteur van Broere Beregening met de handpomp water uit de bron in de pomp.

  Voor er gestart wordt pompt hier een monteur van Broere Beregening met de handpomp water uit de bron in de pomp.

 • Met een druk van 0,8 bar wordt het water in het bevloeiingssysteem gepompt. De barst in het laagje grond laat ook duidelijk zien dat de druppeltape onder druk staat. Het water komt nu direct in de grond en dat kan een waterbesparing van 70% opleveren.

  Met een druk van 0,8 bar wordt het water in het bevloeiingssysteem gepompt. De barst in het laagje grond laat ook duidelijk zien dat de druppeltape onder druk staat. Het water komt nu direct in de grond en dat kan een waterbesparing van 70% opleveren.

 • Het begin ziet er goed uit. Na verloop van tijd zal het bed over de gehele breedte donker zien van het water. Er wordt per keer ongeveer 8 millimeter gegeven en dat gaat met een snelheid van 2 millimeter per uur. Met een kanon wordt 30 millimeter in korte tijd gegeven.

  Het begin ziet er goed uit. Na verloop van tijd zal het bed over de gehele breedte donker zien van het water. Er wordt per keer ongeveer 8 millimeter gegeven en dat gaat met een snelheid van 2 millimeter per uur. Met een kanon wordt 30 millimeter in korte tijd gegeven.

Vanwege droogte verbieden waterschappen gebruik van oppervlaktewater voor beregening. Klik hier voor de beregeningsverboden per waterschap.

Beheer
WP Admin