AlgemeenAchtergrond

Zimbabwe: boerenknechten zwaarst getroffen

De zwarte medewerkers van blanke boeren in Zimbabwe zijn de voornaamste slachtoffers van de omstreden landhervormingen van president Mugabe.

De arbeiders zijn aan veel meer geweld blootgesteld dan hun werkgevers. Dat blijkt uit een rapport van de Zimbabwaanse vakbond voor agrarisch medewerkers GAPWUZ, dat vrijdag werd gepubliceerd.

Sinds 2000 is circa 90 procent van de oorspronkelijke 4600 blanke boeren van hun boerderijen verjaagd. Het onderzoek van de vakbond is gebaseerd op interviews met 167 boerenarbeiders.

Zij vormen een fractie van van de 1,8 miljoen Zimbabwanen die op de boerderijen woonden en werkten, maar de interviews geven volgens de onderzoekers wel een duidelijk beeld van wat er speelt onder deze mensen. De bond spreekt van een verontrustend aantal mensenrechtenschendingen.

Twee op de drie arbeiders meldden zelf te zijn mishandeld of gemarteld, en meer dan de helft zou met de dood bedreigd zijn. Eén op de tien medewerkers gaf aan dat ze minstens een collega kenden die was vermoord.

Het regime van Robert Mugabe heeft zich duidelijk schuldig gemaakt aan systematische en wijdverspreide misdaden tegen de menselijkheid, aldus de vakbond. “Dit bewijst dat de ‘landhervormingen’ niet, zoals de regeringspartij ZANU-PF wilde doen geloven, een sociaal verantwoord proces waren waarbij kostbare bezittingen eerlijk werden verdeeld onder de armen, en waarbij een paar blanke boeren het noodlottig slachtoffer werden”, aldus de opstellers van het rapport.

“Integendeel. Het was een gewelddadige aanval van de staat op 1,8 miljoen mensen, die tot doel had om elke illusie van politieke vrijheid uit te bannen en hen onder dwang binnen de gelederen van ZANU-PF te brengen, om zo alle mogelijke steun voor de opkomende oppositiepartij MDC de kop in te drukken.”

Beheer
WP Admin