AkkerbouwAchtergrond

Zigzagbeleid van Sensus

Sensus is geen coöperatie, maar een bedrijf dat streeft naar winstmaximalisering.

Sensus gelooft in een verdere groei van inuline, vertelde de cichoreiverwerker vorige week in Boerderij. Om voorraadvorming tegen te gaan, stemt Sensus zijn areaal op de vraag af. Zo was oogst 2009 20 tot 25 procent groter dan begroot, waardoor het te contracteren areaal in 2010 met 25 procent omlaag werd geschroefd. Ook werd de contractprijs verlaagd. Cichorei werd daardoor minder interessant, omdat het saldo maar iets hoger kwam te liggen dan dat van graan. Terwijl cichorei een hoger teeltrisico heeft. Dat moet betaald worden.
De verlaging van de contractprijs zette bij veel cichoreitelers kwaad bloed, vooral in Drenthe. Zij moeten circa €12 per ton meer aan transportkosten betalen dan collegatelers in Zuidwest-Nederland. Hun saldo ligt dus fors lager. Diverse telers zijn dus afgehaakt.
Door het verlagen dan wel verhogen van de contractprijs betichten ontevreden telers Sensus van kortetermijn-zigzagbeleid. Ook vinden ze de verwerker weinig coöperatief. Het ene jaar areaal krimpen en de contractprijs korten, een jaar later weer areaalgroei. Om telers wat milder te stemmen kregen zij in juni al €2 per ton extra voor de lopende oogst. En voor komend seizoen nog eens €5 per ton extra, mits ze voor 21 oktober zouden tekenen en al drie jaar cichorei telen. De basisprijs is zo verhoogd van €64,50 naar €71,50 per ton.
Klagen dat Sensus te weinig coöperatief is, heeft geen zin. De parallel met Cosun, waarvan Sensus onderdeel is, is zo gemaakt. Cosun is een coöperatie met als doel een zo hoog mogelijke bietenprijs, Sensus is evenals Aviko een deelneming van Cosun. Sensus’ doel is zo veel mogelijk winst maken voor hoofdconcern Cosun, niet een zo hoog mogelijke contractprijs voor de cichoreiteler. De basisprijs is echter een nette prijs, die gemiddeld genomen een kostprijsdekkend saldo oplevert. Een consistenter beleid zou Sensus sieren. Zeker als de verwerker een vaste kern telers aan zich wil binden.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin